Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Romson tar Kaplan i försvar

Det stormar kring Mehmet Kaplan sedan det avslöjats att han var på middag med högerextrema.
Foto: Anna Svanberg
"Uppgifterna, både från Mehmet och från dem, är att de inte visste att de var på samma middag", säger vice statsminister Åsa Romson (MP).
Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

Det blåser allt hårdare kring bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) för hans middag tillsammans med Ilhan Sentürk, Sverige-ordförande för den turkiska högerextrema gruppen Grå vargarna.

Men denne lovar att förklara sin relation med Mehmet Kaplan - på söndag.

– Jag kommer att ordna ett pressmöte så ni ska kommer få all information då, allt om mig och allt om vår relation, säger Ilhan Sentürk.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är återigen i hetluften - denna gånge efter att ha ätit middag med en turkisk högerextremist.

På en bild som publicerades i Expressen på fredagen syns hur Mehmet Kaplan sitter vid samma middagsmord som bland andra Ilhan Sentürk, Sverige-ordförande för den turkiska högerextremistiska och våldsbenägna gruppen Grå vargarna.

Vid bordet sitter också Barbaros Leylani, tills nyligen vice ordförande för turkiska riskförbundet i Sverige men som tvingades avgå efter att i lördags på Sergels torg ha hållit ett hattal mot armenier, där han bland annat kallat dem för hundar.

Sitter vi samma bord

Bilden på männen vid samma bord är tagen vid en företagarträff under förra sommaren.

Mehmet Kaplan har delvis tagit avstånd från Grå Vargarna och förklarat att han inte visste att de både extremisterna satt vid det bord där han slog sig ner.

Inom hans parti verkar man acceptera förklaringen.

När SVT Nyheter ringde runt till Miljöpartiets distrikt svarade 17 av 19 tillfrågade distriktsordförande att de har förtroende för Kaplan. De övriga svarade "vet inte" respektive "inga kommentarer".

Även partiets språkrör Åsa Romson poängterar att Kaplan har tagit avstånd från organisationen.

– I sitt avståndstagande från de här grupperna så är Mehmet alla dagar i veckan väldigt tydlig med att han verkligen inte har något samröre och ser vilket enormt problem som de utgör för demokratin, inte bara i Turkiet utan också hur det sprider sig, säger Romson till SvD.

Med på middagen, men utanför bilden i Expressen, fanns också företrädare för den islamistiska organisationen Milli Görüs. På frågan om inte Kaplan borde ha känt igen Grå vargarnas ordförande svarar Romson:

– Som jag förstod det såg de inte ens varandra. Uppgifterna, både från Mehmet och från dem, är att de inte visste att de var på samma middag.

Inte nöjda

Men hos oppositionen är man inte nöjda med förklaringen.

– Statsministern måste fundera ordentligt på sitt förtroende för Mehmet Kaplan, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra, till DN.

Liberalernas Jan Björklund, som inte heller är nöjd med de svar Kaplan gett hittills.

– Först måste Kaplan förklara och reda ut, sedan måste i första hand statsministern och Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson ta ställning till om han kan sitta kvar, säger Björklund, till TT.

Den svensk-kurdiske Turkiet-kännaren och debattören Kurdo Baksi sällar sig till kören av kritiker.

– Det är uppenbart att svensk-kurder, precis som många armenier och assyrier/syrianer, saknar förtroende för sitt svenska statsråd Kaplan och ifrågasätter hans jämställdhet, feminism och kamp för mänskliga rättigheter, skriver Kurdo Baksi på SvT Opinion.

LÄS OCKSÅ: Kaplans nattliga ursäkt till Bert Karlsson

Expressen har varit i kontakt med Ilhan Sentürk, Sverige-ordförande för Grå Vargarna. Han förnekar att han känner Mehmet Kaplan personligen.

– Jag har ingen relation med Kaplan, säger han.

På söndag utlovar lhan Sentürk ett pressmöte där han ska svara på alla frågor.

Känner du Kaplan? Umgås ni?

– Nej, inte umgås Men jag känner... Alla turkar i Sverige känner Mehmet Kaplan.

Men middagen, pratade du med Mehmet Kaplan då?

– Nej, jag har inte pratat med honom... men alltså, Vill ni fråga fler frågor så får ni komma under helgen.

FAKTA

Grå vargarna är en turkisk militant, högerextrem grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP.

MHP är representerat i turkiska parlamentet.

Grå Vargarna är ökänt i Turkiet och har anklagats för terrorism och omfattande våldsdåd och mord, framför allt på 1960, -70- och -90-talet.

Under 60- och 70-talet var Grå Vargarna aktiva på gatorna i den period i Turkiet då det pågick ett slags "terrorkrig" mellan högern och vänstern.

Organisationen finns i flera länder och misstänks än i dag för en rad dåd, bland annat misstänks de ligga bakom bombattentatet som dödade 20 människor i Bangkok 2015. Attentatet ska ha varit en hämnd för att landet deporterat ett hundratal uigurer, en turkisktalande minoritet, till Kina.

Källa: TT, Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, Turkietkännaren Ekim Caglar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.