Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Romson (MP): "Är ett orimligt beslut"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Romson kallar utvisningsbeslutet om Haddile, 2, för orimligt.
Foto: Cornelia Nordström

Tvååriga Haddile kan tvingas lämna skånska Broby och skickas i väg till Frankrike.

Beslutet bygger på migrationsverkets juridiska bedömning.

– Det är ett orimligt beslut och en orimlig bedömning, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson till Expressens reporter Annie Reuterskiöld.

Haddiles fosterföräldrar i skånska Broby vill adoptera flickan. Men enligt migrationsverket ska hon skickas ut ur Sverige - någonting som berör flera av våra svenska politiker.

"Berör oss alla"

Miljöpartiets språkrör tycker att migrationsverkets bedömning av Haddiles fall och situation är orimlig:

– Det tycker jag precis som alla andra höll jag på att säga, förutom då rimligtvis de som fattat beslutet på migrationsverket.

Även integrationsminister Erik Ullenhag berörs starkt av Haddiles situation:

– Historien om tvååringen berör oss alla starkt. Men jag kan inte som statsråd uttala mig om det enskilda fallet. Vi i Folkpartiet tycker allmänt att barns rättigheter ska stärkas i den här typen av fall, säger han till Expressens reporter Annie Reuterskiöld.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar för Expressen att han tycker att det är viktigt att hänsyn tas till såväl flickans som moderns situation, men betonar att fallet är komplicerat:

- Det är ett väldigt komplicerat fall där hänsyn måste tas till såväl flickans som den biologiska moderns intressen. Jag utgår ifrån att myndigheterna gör vad man kan för att detta ska lösa sig på bästa sätt, säger han till Expressens reporter Annie Reuterskiöld.

Socialdemokraternas migrationspolitiska talesman Fredrik Lundh Sammeli är öppen med att han och partiet anser att det krävs en lagändring för att undvika att liknande fall uppstår:

– Det krävs en lagändring av "synnerligen ömmande omständigheter" som skulle ge myndigheter ett lite större utrymme att bevilja uppehållstillstånd i ömmande fall. Regeringen och Miljöpartiet smiter från sitt ansvar tycker jag. Lagen måste ändras, det är något vi har varit tydliga med och något de behöver ta tag i, säger han till Expressens reporter Annie Reuterskiöld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.