Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Romson om orden från Lövin: Hårt och sorgligt

Åsa Romson arbetar i dag på IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Stefan Löfven var beredd att gå vidare utan MP. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven var beredd att regera vidare utan Miljöpartiet under flyktingkrisen.

Det skriver tidigare MP-språkröret Åsa Romson i en bok, rapporterar Aftonbladet.

Hon beskriver också att hon petades från posten som miljöminister av sin efterträdare Isabella Lövin.

”Det kändes hårt och sorgligt”, skriver hon i boken.

I en ny bok skriver Åsa Romson om sin tid i politiken, de sista åren som språkrör för Miljöpartiet, miljöminister och vice statsminister.

”Hur ska den som i hjärtat är miljöaktivist agera i maktens många gånger cyniska korridorer och kalla maktspel för att där kunna skapa något som har ett bestående värde för framtiden, för våra barn och vår jord?", skriver förlaget i sin presentation av boken.

Det skeende som skulle bli slutet för hennes liv i maktens korridorer var flyktingkrisen 2015.

Stefan var beredd på att bryta upp

Efter att allt fler människor kommit till Sverige under hösten det året gjorde regeringen och alliansen i oktober upp om att skärpa migrationspolitiken.

Men Socialdemokraterna vill gå längre, trots MP:s motstånd, enligt Romson:

”Stefan var beredd på att bryta upp regeringen och gå vidare utan Miljöpartiet. Hur vindarna hade blåst i den interna socialdemokratiska maktapparaten hade jag gärna velat veta, var det väljartappet till Sverigedemokraterna som gjort dem så rädda?” skriver Åsa Romson i boken, som Aftonbladet rapporterar om.

MP övervägde att lämna regeringen men beslutade sig till sist för att stanna och försöka påverka inifrån.

Petades av Lövin

Den 24 november höll Åsa Romson, som var nära gråten, en sedermera berömd presskonferens tillsammans med statsministern där de två presenterade den tillfälliga asyllagen.

Åsa Romson och Stefan Löfven på den presskonferens där den tillfälliga asyllagen presenterades. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flyktingkrisen följdes av en kris för Miljöpartiet. Båda språkrören ställde sina platser till förfogande. På kongressen utmanades Romson av Isabella Lövin, som vann.

Åsa Romson hade i förväg sagt till Isabella Lövin att hon gärna ville fortsätta som miljöminister ändå. Men Lövin petade henne, skriver hon i boken.

”Hon hade slingrat sig om den saken, när jag ville tala om det i det tidigare telefonsamtalet, så jag anade att hon satt i andra tankar kring ministerfrågan. Kanske hade hon bollat med gamla partirävar som målat upp faror med att ha sin företrädare i ministerkretsen? Till slut klämde hon ur sig det i telefonen: nej, hon vill inte ha mig kvar som miljöminister. Det kändes hårt och sorgligt” skriver Åsa Romson.

Fortsätter arbeta med miljöpolitik

Romson, som är disputerad jurist, arbetar i dag som expert på miljörätt och miljöpolitik på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Boken heter ”Från trängselavgifter i Stockholm till klimatavtal i Paris: mina 15 år i miljöpolitikens tjänst” och ges ut på Sjösala förlag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!