Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Romson: "Inget jag står bakom"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Romson.
Foto: Izabelle Nordfjell

Vice statsministern Åsa Romson kommenterar nu Expressens avslöjande om att en av hennes topptjänstemän dömts för narkotikasmuggling.

Från miljörådet i Luxemburg tolkar MP-språkröret också partikamratens påstående i polisförhör om att han har "bra erfarenheter" av cannabis och knarksvampar.

- Det är inget jag står bakom.

Expressen.se avslöjade på måndagskvällen att en politisk topptjänsteman i regeringskansliet Rosenbad, som handplockats till staben hos Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, dömdes för narkotikasmuggling under 2012.

På tisdagsförmiddagen bad Expressen.se om en intervju med språkröret. Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert meddelade då att "det vi kan erbjuda är svar via sms".

Expressen.se ställde vid elvatiden i dag ett antal frågor till Åsa Romson - och vid 17-tiden kom svaren:

När fick du veta att din partikamrat åkt fast för narkotikasmuggling och hur agerade du då?

- Jag fick veta det när det hände och då var han inte anställd hos Miljöpartiets riksorganisation. Jag tycker ändå att det är allvarligt.

"Är allvarliga brott"

När fick du veta att tjänstemannen dömts för skadegörelse samtidigt som han var påverkad av narkotika och hur agerade du då?

- Jag fick veta det i samband med att han rekryterades av statssekreteraren. Jag har fullt förtroende för statssekreterarens bedömning att tjänstepersonen fullt ut avtjänat sitt straff och ångrat sin handling.

Hur ser du i dag på brotten som tjänstemannen dömts för?

- Det är allvarliga brott som han sonat och tagit aktivt avstånd ifrån.

Hur ser du på uttalandet om att tjänstemannen har ”bra erfarenheter” av cannabis och knarksvampar?

- Det är inget jag står bakom.

Vad svarar du dom som tycker att det är fel att en knarkdömd fått jobb i regeringskansliet?

- Jag anser inte att man ska vara livstidsdömd för att man tidigare begått misstag. Det är viktigt att man tar sitt ansvar, vilket tjänstemannen gjort och han har tagit sitt straff och ångrat sin handling.

Bad om ursäkt

Är tjänstemannens brott på något sätt problematiska i hans roll i dag – varför/varför inte?

- Som regeringsanställd har han genomgått en säkerhetskontroll och bedömning som alla andra och jag har ingen anledning att ifrågasätta den.

Vilka brott kan man inte ha om man vill ha en politisk anställning i regeringskansliet?

- Det måste göras en helhetsbedömning av varje person och tas ställning till personens omdöme och kompetens.

Expressen avslöjade nyligen att Åsa Romson använt otillåten bottenfärg för sin husbåt och att hon inte betalt energiskatt då hon tankat båten med grön skattesubventionerad diesel.

I ett skriftligt meddelande bad hon nyligen om ursäkt:

"Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav. Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet."

Expressen frågade i dag Åsa Romson:

Hur skulle du beskriva din första tid som klimat- och miljöminister?

- Klimat och miljöfrågorna har lyfts fram i samarbetsregeringens regeringsförklaring och budget vilket jag har jobbat mycket för att åstadkomma.

Vad har varit svårast?

- Det är alltid en utmaning att så snabbt som möjligt sätta sig in i pågående internationella och nationella processer, ta del av all den kunskap som finns samlad på departementet och påbörja en dialog med riksdagen, miljöorganisationer och forskare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.