Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Romson går
emot Stefan Löfven

miljöpar på dansgolvet. Miljöpartiet håller kongress i Västerås just nu och i går kväll passade språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin på att ta ut svängarna på dansgolvet. I talarstolen dominerade frågan om friskolor. Foto: Suvad Mrkonjic

VÄSTERÅS. Stefan Löfven vill att kommunerna ska bestämma om friskolor ska få startas.

MP:s Åsa Romson tycker precis tvärtom.

Samtidigt sträckte Gustav Fridolin än en gång ut handen till S på gårdagens MP-kongress.

Friskolor viktigt för partiet

Friskolefrågan är en viktig punkt för Miljöpartiet. En sammanställning som Näringslivets medietjänst har gjort visar att hela 72 kommuner av 92 där MP sitter i styret har friskolor i kommunen.

Sent i går debatterades frågan om vinstuttag i friskolor och välfärd. I friskolekommittén försökte MP få till en skrivning i bolagsordningen om att företagen inte ska ha vinst som primärt syfte.

Men den lyckades de inte driva igenom efter att M satt sig på tvären, och i stället ska frågan nu utredas.

I går drog Miljöpartiets kongress i gång i Västerås. En av de frågor som står högt upp på agendan för partiet är valfriheten inom skolan.

På Socialdemokraternas kongress tidigare i år slog paritet fast att kommunerna ska ges en bestämmanderätt, eller vetorätt, kring vilka skolor som ska få starta upp.

Det är en hållning som Åsa Romson, språkrör för MP, har svårt att förstå.

- Om det innebär ett veto, att rulla tillbaka friskolereformen, så är det inget som vi tycker är bra. Vare sig för de elever som går i friskolorna eller för de små idéburna skolor som startas upp av föräldrar när en skola läggs ned.

"Elever hamnar i sticket"

Men när det kommer till friskolorna är S-ledaren Stefan Löfven lika bestämd som språkröret.

- Vi ser hur skolor lägger ner runtom i landet och lämnar eleverna i sticket. Det är ett väldigt tydligt tecken på att folkets representanter måste ha inflytande över när man etableras, så att man kan ha bra på en bra utbildning, säger han.

Motsatserna till trots flörtade Romsons språkrörskollega Gustav Fridolin under gårdagens kongress än en gång med S.

Statsvetaren Mikael Sundström tror inte att friskolefrågan kommer hindra MP och S från att skapa en koalition. Men han är inte övertygad att partierna kommer tvingas kompromissa i frågan.

- Är politikerna kluriga så kommer ingen av dem behöva backa innan valet. Det är något som sker i regeringsförhandlingarna, om det skulle komma att bli så, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!