Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Romson backas inte upp av sitt parti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Romson står på Stefan Löfvens sida i beslutet om nya flyktingplanen, men hon har inte hela sin riksdagsgrupp bakom sig.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rasmus Ling (MP) är djupt kritisk. Han säger att han har svårt att se att han skulle kunna ställa sig bakom en proposition med bland annat ID-kontroller.
Jacop Dalunde (MP) skriver på sin Facebook-sida att han har svårt att försvara den nya flyktingplanen.
Foto: Gunnar Ask
"Vi bör alla fundera på vad vi själva gör och röstar för så man en dag inte vaknar upp och blir arg på sig själv" skriver Carl Schlyter, MP på sin Facebook-sida.
Foto: Sara Pettersson

Åsa Romson stod vid Stefan Löfvens sida när regeringens nya flyktingplan presenterades på tisdagen.

Men från den egna riksdagsgruppen är kritiken stundtals hård.

– Jag har väldigt svårt att se att jag kan stå bakom en proposition med ID-kontroller och annat, säger MP-ledamoten Rasmus Ling.

"Jag kan inte. Det går bara inte", skriver riksdagsledamoten Jakop Dalunde på Facebook och syftar på att försvara migrationspolitiken.

Utökade ID-kontroller, skärpta försörjningskrav, minskad rätt till anhöriginvandring och ålderskontroller av ensamkommande flyktingbarn.

Det var med gråten i halsen som vice statsminister Åsa Romson, MP, presenterade regeringens nya recept för att minska flyktingströmmen till Sverige. Enligt uppgifter till expressen var MP nära att lämna regeringen hellre än att ställa sig bakom den stramare asylpolitiken.

Och åtgärdsförslagen är besk medicin för många i det flyktingvänliga partiet. Rasmus Ling, miljöpartistisk riksdagsledamot från Malmö, säger att han med all säkerhet kommer att rösta nej till förslagen vid en riksdagsomröstning.

– Jag känner väldigt stor besvikelse. Det är flera delar som jag tycker är ytterligare steg i fel riktning. Man säger att man vill pressa på andra länder för att ta ansvar. Men för varje steg som vi har tagit i restriktiv riktning har andra EU-länder tagit flera ytterligare steg.

"Borde hålla inne med EU-avgiften"

För att förmå andra EU-länder att öka sitt flyktingmottagande borde Sverige göra helt andra saker, menar Rasmus Ling.

– Vi borde till exempel hålla inne med EU-avgiften för att verkligen tvinga fram en uppgörelse på EU-nivå. Det här riskerar att få negativa konsekvenser för den fria rörligheten i hela EU, och naturligtvis mest för dem som är på flykt.

Håller du med om problembeskrivningen att för många asylsökande kommer till Sverige just nu?

– Jag ser absolut att systemen i Sverige är väldigt ansträngda. Men jag ser också att vi kan höja kapaciteten i mottagandet. Sen behöver andra länder göra mer, vilket skulle leda till att inte lika många kommer till Sverige. Men jag tror inte att man kan åstadkomma det genom att vi anpassar oss till minimistandarden i EU.

Kommer det inte att leda till att färre söker sig till Europa om även Sverige inför mer restriktiva regler?

– Ja, om andra länder också tar ytterligare steg kommer det att blir svårare rent fysiskt. En del kommer att riskera livet på Medelhavet precis som man gör i dag. Andra kanske gör andra val. Men för EU:s del är inte flyktingsituationen något problem.

Får det här dig att fundera på om du är med i rätt parti?

– Jag känner fortfarande att vi står för internationell solidaritet och alla människors lika värde. Men det är klart att det är väldigt jobbigt att se ett sånt här beslut.

"Går bara inte"

Riksdagsledamoten Jakop Dalunde, MP, skriver på Facebook att han inte kan försvara att regeringen så kraftigt förändrar migrationspolitiken.

Han skriver:

"I själ och hjärta är jag en pragmatiker, som alltid prioriterat realpolitiskt inflytande över ideologisk renlärighet.

Jag har konsekvent varit först ut att försvara regeringens kompromisser och alltid argumenterat för att vi gör mer skillnad i regeringen än utanför den.

Och ja, migrationspolitiken hade onekligen blivit bra mycket värre om vi hade klivit av regeringen nu. Egentligen borde jag därmed kunnat stå bakom denna uppgörelse.

Men till syvende och sist har ändå även jag gränser och för mig är den nu överskriden. Jag kan varken stödja eller försvara att vi så kraftigt försämrar svensk migrationspolitik.

Jag kan inte. Det går bara inte."

Expressen har sökt Jakop Dalunde för en kommentar.

Även Carl Schlyter, riksdagsledamot och ordförande i riksdagens EU-nämnd, är starkt kritiskt.

Han skriver på Facebook:

"Jag kan förstå alla de härliga underbara gröna kämpar som tycker annorlunda än mig om dagens beslut, det tjänar inget till att bli arga på varandra. Men vi bör alla fundera på vad vi själva gör och röstar för så man en dag inte vaknar upp och blir arg på sig själv."

"Behöver få ett lugn"

Expressen har sökt alla MP:s 25 riksdagsledamöter. Hittills har sex svarat. Anders Schröder, Gävleborgs län, är liksom Rasmus Ling djupt kritisk.

– Förslagen är på tok för långtgående och rentav inhumana. I en regering måste man kompromissa och fatta tuffa beslut, men dagens förslag går förbi det som jag ser som gröna grundvärderingar, skriver han i ett sms till Expressen.

Jabar Amin, Västerbottens län, vill inte kommentera åtgärdsförslagen innan det finns en färdig proposition från regeringen att ta ställning till. MP:s migrationspolitiska talesperson Magda Rasmusson, Niclas Malmberg, Uppsala län, och Agneta Börjesson, Hallands län, står däremot bakom partiledningen.

– Det är ju inte ett enkelt beslut på något sätt. De enskilda förslagen är inte riktigt vår politik. Men vi behöver nu få ett lugn så att vi kan börja bygga upp socialtjänst, sjukvård, skola och boenden, säger Agneta Börjesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.