Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regnér nomineras till toppjobb – kan lämna regeringen

Åsa Regnér. Foto: YLWA YNGVESSON

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) väntas inom kort lämna regeringen – för toppjobb i FN, enligt Aftonbladet. 

– Vi vill visa att vi menar allvar med en feministisk utrikespolitik, säger Åsa Rengér till Expressen.

Åsa Regnér (S), i dag barn-, äldre- och jämställdhetsminister i regeringen Löfven, väntas lämna regeringen efter årsskiftet sedan hon nominerats av Sverige som biträdande generalsekreterare för UN Women, skriver Aftonbladet.  

För Expressen berättar hon att det var "några månader sedan" som FN uppmanade henne att söka. 

– Det kommer vara tuff konkurrens, det här är ett globalt toppjobb. Men jag tror med stor ödmjukhet att min bakgrund och mitt cv är relevant, därför är jag glad att statministern och utrikesministern vill driva mitt namn som kandidat, säger hon och fortsätter: 

– Jag har ett drömjobb och det här är ett annat. Det sammanföll med att den här posten blev ledig och det är ganska sällan det sker. 

"Ersättare är en fråga för statsministern"

Detta är alltså den enda skälet till att du eventuellt lämnar regeringen. Det finns inget annat som ligger bakom? 

– Jag vill inte lämna regeringen. Jag vill bidra på den här nivån. Jag tycker att mitt uppdrag som minister är oerhört givande och rolig. Om jag inte får det kommer jag också att stanna kvar i regeringen, så det finns inga andra skäl än ett stort intresse. 

Ansökningstiden gick ut på måndagen och i slutet på januari förväntas FN vara klar med rekryteringsprocessen. Sedan är det upp till den som får jobbet och FN att komma överens om när personen kan börja jobba. 

Varför går ni ut med detta redan nu, innan du vet om du får jobbet? 

– Det är helt enkelt för att det är en hård konkurrens. Olika kandidaters namn kommer helt enkelt att cirkulera. Det var en bedömning som vi gjorde att det är bra att berätta att det sker. Det är för oss en positiv möjlighet. Men skulle det inte bli är både jag, statsministern och utrikesministen nöjda med att jag fortsätter i regeringen. 

Har ni pratat om någon eventuell ersättare för dig? 

– Nej, det är en fråga för statsministern. 

Varför är det viktigt för Sverige att sitta på en sådan här post? 

– Vi vill visa att vi menar allvar med en feministisk utrikespolitik. Vi har också praktiserat den i FN:s säkerhetsråd. Den här tjänsten är utlyst i en tid av väldigt stort motstånd av flickors och kvinnors rättigheter i världen. Jag dras faktiskt till sådant. 

Wallström: "Ett steg i den feministiska utrikespolitiken"

Utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter att Åsa Regnér är "en stark kandidat som kommer att göra ett utmärkt arbete". I en skriftlig kommentar till Expressen säger hon: 

"Regeringen vill ha en svensk representant som biträdande chef för UN Women. Därför har vi nominerat Åsa Regner för den tjänsten" 

Att vi får FN-tjänstemän på höga poster är bra för Sverige, menar hon. 

"Det här är ytterligare ett steg i den feministiska utrikespolitiken. Som handlar om att stärka kvinnors rättigheter, resurser och representation globalt", skriver hon. 

Åsa Regnér har tidigare arbetat som bland annat landchef i Bolivia för UN Women.

I juni 2016 röstades Sverige som icke-permanent medlem in i FN:s säkerhetsråd under 2017 och 2018.