Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Robertos sexistiska uttalanden

Tv-profilen erkänner i TV4 att han köpt sex.
Tidigare jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Paolo Roberto.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Paolo Roberto.
Foto: TV4

Paolo Roberto har förut anklagats för sexism efter utspel om feminism, mäns våld mot kvinnor och bröstinlägg.

I Expressen har han tidigare bemött kritiken:

– Det som är fruktansvärt är att kvinnor blir våldtagna eller utsatta för sexuella trakasserier eller är rädda för att gå ut, sa Paolo Roberto då.

Under de senaste tio åren har Paolo Roberto flera gånger väckt uppmärksamhet kring sina uttalanden om jämställdhet och machokultur.

Han har inte gjort en hemlighet av att han inte kallar sig feminist – i radioprogrammet P3 Populär 2008 sa han:

– Jag är militant motståndare. Det finns militanta feminister, jag är militant motståndare till feminism.

2014 intervjuades Paolo Roberto av Jenny Strömstedt på temat ”Män och sexuellt våld” i tv-programmet ”Jenny Strömstedt Extra i TV4. Han sa bland annat att det är en viss typ av män som använder våld mot kvinnor.

– 99 procent av alla män slår inte kvinnor, så det där är bara skitsnack. Och det är alltid där när man hamnar i den här debatten om män, då handlar det om den här lilla, lilla gruppen som ofta står utanför samhället. De är narkomaner och så vidare, det är de som dödar, sa Paolo Roberto då.

I torsdags intervjuades han på nytt i TV4 av Jenny Strömstedt – bara timmar efter att han tagits på bar gärning efter att han köpt sex av en kvinna på Östermalm i Stockholm – något han också erkänt.

Paolos tidigare svar efter kritiken

Under Metoo-hösten 2017 skrev Paolo Roberto på Instagram: ”Vågar jag?”, tillsammans med en bild som hade texten ”Vad kallar man en sexuellt trakasserad robot? – R2 #metoo”. 

Tidigare under året lade han upp en bild på Instagram med texten: ”Bröst bevisar att män kan fokusera på två saker samtidigt”. Något Gudrun Schyman kallade för ”sexism” i tv-programmet ”Breaking news” i Kanal 5.

– Det som är fruktansvärt är att kvinnor blir våldtagna eller utsatta för sexuella trakasserier eller är rädda för att gå ut, sa Paolo Roberto till Expressen då.

Regnérs kritik: Har väldigt svårt att förstå

En som reagerat starkt på Robertos uttalanden är tidigare jämställdhetsministern Åsa Regnér, numera vice chef för UN Women. I ett inlägg på Facebook på måndagen riktar hon sig till de företag som valt att samarbeta med Paolo Roberto de senaste åren.

”Den man som meddelat att han köpt sex producerade spagetti och ledde tv-program. Han samarbetade med andra företag. Som nu är upprörda. (...) Alltså dom är riktigt 'arga' på honom, som han själv uttryckte det i en intervju.”

”Mannens uttalanden är inte brottsliga. De är dock osmakliga och aggressiva. De är förödmjukande mot dom/oss som driver kvinnors rättigheter. Även, tycker jag, mot kvinnor som lever med våldsamma män.

– För mig är det viktigt att bryta med det. Om man är ett företag och vill inleda ett samarbete så föreställer jag mig att man går igenom, vad står han eller hon för? Och det är inte svårt att se hur han har uttryckt sig till exempel om feminister, säger Åsa Regnér.

Vill inte kommentera samarbetet

Paolo Roberto har han bland annats petats som programledare för ”Farmen” i TV4, som gäst i från Rix FM, och Coop och Ica har valt att avsluta samarbetet kring hans produkter.

”Man kan framföra personliga åsikter och samtidigt vara programledare hos oss”, skriver Charlie Forsberg, kommunikationschef på TV4 Media i ett uttalande.

På grund av sexköpet kommer Roberto dock inte leda fler program hos TV4, säger Forsberg vidare.

Susanne Nylén, presschef på NENT Group bakom Rix FM, skriver: ”Vi är helt oeniga med uttalandena. De är generaliserande och försöker reducera ett allvarligt problem.

De skriver vidare att om de känt till Paolo Robertos uttalanden, men att om de ”gjort det så är det tveksamt om vi inlett ett samarbete med Paolo Roberto.”

Inget av de andra företagen vill kommentera samarbetet med Paolo Roberto före sexköpet.

Coop uppger att alla leverantörer ska leva upp till en ”uppförandekod”, och att ”De senaste dagarnas händelser ger oss så klart anledning att återigen diskutera hur vi skall hantera liknande frågor och ämnen framöver.”

”Ica har ett aktivt jämställdhetsarbete och tar jämställdhetsfrågor på stort allvar, men vi redovisar inte interna diskussioner med våra leverantörer. I övrigt har vi inga kommentarer till Åsa Regnérs uttalande”, skriver Icas presstjänst.

Paolo Roberto utreds för oaktsam våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.