Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Regnér: ”Vi kommer bjuda in chefer i rättsväsendet”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér gästar på onsdagsmorgonen Expressen TV. 

Hon pratar där bland annat om uppropet mot sexuella trakasserier och övergrepp inom juristbranschen. 

– Vi kommer att bjuda in chefer i rättsväsendet för att diskutera detta, säger Åsa Regnér om juristuppropet. 

Vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp sprider sig från bransch till bransch, senast i form av ett upprop från 4 445 kvinnliga jurister under hashtaggen #medvilkenrätt. 

Barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér gästade på onsdagsmorgonen Expressen TV för att prata om uppropet. 

– Även de här kvinnorna är väldigt modiga, det är väldigt skakande berättelser, säger hon. 

Bjuder in till möte

Regnér tror att det finns ett problem med maktstrukturer inom jurist branschen. Hon kommer tillsammans med justitieminister Morgan Johansson nu att bjuda in chefer inom rättsväsendet för att diskutera frågan. 

– Det finns en förtroendefråga. I regeringen lägger vi lagförslag, i riksdagen stiftar man lagar och då måste vi och samhället ha förtroende för att man har en schyst människosyn hos jurister som får ett stort ansvar för den här lagstiftningen, säger hon. 

– Det här mötet behöver handla mer om en blick inåt vad gäller ledarskap, hur man talar om och behandlar kvinnor och män. Det är en fråga för ledningen på myndigheterna. 

I januari öppnas en jämställdhetsmyndighet som ska jobba för att hålla koll på att arbetet med jämställdhet i Sverige går framåt, och "inte bara står och stampar, vilket Regnér tidigare berättat om.  

Större utredning ska tillsättas 

Under tisdagen kom även nyheten om att regeringen backar gällande lagändringen av assistansersättning och öppnar en större utredning om hur lagen ska tillämpas. Under tiden fryser man även tusentals prövningar. 

– Regeringen tycker att det är viktigt att människor som har rätt till personlig assistans också får det. Regeringen har inte ändrat någonting i lagstiftningen, däremot är det här en lagstiftning där man måste få domslut om man inte vet vad som gäller. 

Debatten om besparingarna inom LSS har blivit allt mer högljudd de senaste åren, men det var efter att en uppmärksammad dom föll i Högsta förvaltningsdomstolen i somras som regeringen beslutade att se över lagen.

– Dels återställer vi domen som kom i somras, som skulle innebära att mitt dagliga liv blir väldigt upphackat om jag har personlig assistans. Dels fryser vi tvåårsomprövningarna, som innebär att assistansen ska omprövas efter två år, säger Regnér. 

Försäkringskassan tolkade domen i juni som att det blir svårare att få ersättning för timmar av väntetid och beredskap för assistenter. 

Redan förra veckan flaggade regeringen för att man skulle snabbutreda lagen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!