Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Regnér avgår som minister

Åsa Regnér avgår som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon får jobbet som biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation i världen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åsa Regnér (S) avgår som barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Hon får jobbet som biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation i världen, tillika assisterande generalsekreterare för FN.

– Jag känner inte att jag lämnar regeringen utan att jag går till det här jobbet, säger Åsa Regnér i Expressen TV.

Åsa Regnér har i dag utsetts till assisterande generalsekreterare för FN och vice chef för UN Women med ansvar för mellanstatliga relationer och strategiska partnerskap.

Det meddelade FN:s generalsekreterare António Guterres i dag.

– Jag vill tacka FN:s generalsekreterare för utnämningen i dag. Jag vet att det har varit tuff konkurrens med många kompetenta kandidater och en process med många steg. Jag kommer att arbeta hårt för att kvinnors och flickors rättigheter prioriteras i globala sammanhang, för ökad demokratisering och ekonomisk utveckling i världen, säger Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

"Glad och hedrad"

– Jag vill också tacka statsminister Stefan Löfven för förtroendet att ingå i hans feministiska regering, liksom stödet från honom och utrikesminister Margot Wallström i den här kandidaturen. Jag ser dagens utnämning som att FN värdesätter svenskt FN-engagemang och vår feministiska utrikespolitik.

På Twitter skriver hon också:

"Glad och hedrad över att ha blivit utnämnd till biträdande chef för UN Women. Har haft världens bästa jobb som minister i vår regering men tar nu chansen att arbeta för att stärka flickors och kvinnors rättigheter globalt".

I Expressen TV säger Åsa Regnér: 

– Jag känner inte att jag lämnar regeringen utan att jag går till det här jobbet och fortsätter:

– Jag har ett fantastiskt uppdrag i dag. Jag har alltid varit intresserad över internationella och nationella frågor så detta känns som ett naturligt steg. Det här är en möjlighet som dyker upp otroligt sällan. 

Åsa Regnér kommer att lämna regeringen när statsministern har beslutat om ett entledigande, vilket väntas inom kort. Därefter kan hon tillträda sin tjänst vid UN Womens huvudkontor i New York, står det i pressmeddelandet.

Hon uppmanades söka jobbet

Åsa Regnér har tidigare arbetat som bland annat landchef i Bolivia för UN Women. Det var för några månader sedan som hon uppmanades att söka jobbet

I december stod det klart att Regnér nominerats till jobbet.  

– Det kommer vara tuff konkurrens, det här är ett globalt toppjobb. Men jag tror med stor ödmjukhet att min bakgrund och mitt cv är relevant, därför är jag glad att statministern och utrikesministern vill driva mitt namn som kandidat, sa Åsa Regnér då.

– Jag har ett drömjobb och det här är ett annat. Det sammanföll med att den här posten blev ledig och det är ganska sällan det sker. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) gratulerar Regnér på Twitter: 

"Mycket välförtjänt. Arbetet för kvinnors och flickors rättigheter globalt måste stärkas – i det arbetet kommer du ha en värdefull roll. Vi kommer att sakna dig i regeringen", skriver hon. 

KD-ledaren kritiserar Regnérs arbete som minister

Kristdemokraternas partiledare gratulerar henne däremot inte – utan passar i stället på att ge Regnér en känga. 

"Tyvärr har Åsa Regnér misslyckats inom såväl äldreomsorg som LSS. Nu flyttas hon snett till vänster inför valet", skriver hon på Twitter. 

Även riksdagsledamoten och Socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) passar på att kritisera Regnér på Twitter, dock något mer diskret än partiledaren. 

"All framgång med viktigt arbete i FN och önskar att regeringen tar vara på tillfället att ge LSS en nystart", skriver hon.

Expressen söker Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.