Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Lindhagen: ”Tvång är aldrig okej”

Moderaterna slår tillbaka mot uppgifterna om symbolförbud
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I dag medverkade Åsa Lindhagen (MP) i Ekots lördagsintervju.

Där talade jämställdhetsministern om M:s förslag om en utredning om slöjförbud i skolan.

– Jag tror inte att slöjförbud är rätt väg att gå, säger Åsa Lindhagen.

Åsa Lindhagen (MP) tror inte på Moderaternas förslag om att utreda ett förbjud mot slöjor i skolan och förskolan. Det uppger jämställdhetsministern i Ekot:s lördagsintervju. 

– Jag tror inte att slöjförbud är rätt väg att gå, säger Åsa Lindhagen till Ekot.

Enligt ministern skulle ett slöjförbud leda till ytterligare tvång, och regeringens uppdrag är inte att bestämma om människors klädval.

Samtidigt betonar Åsa Lindhagen att regeringen arbetar emot barns utsatthet för bland annat hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi vet att vi har barn som kommer att bli utsatta för till exempel hedersrelaterat våld och förtryck och kläder, om det finns ett tvång att bära slöja. Tvång aldrig okej, säger hon till Ekot.

I situationer där det framkommer farhågor om att ett barn utsätts bör det vara Socialtjänsten som går in och bedömer situationen, fortsätter hon.

Skärpta straff för hedersbrott

Något Åsa Lindhagen lyfter som ett uppdrag för regeringen är i stället att skärpa lagstiftningen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det som en signal om brottets seriositet.

– Vi har sagt väldigt tydligt från samhället sida att vi ser de här brotten och accepterar inte dem, säger jämställdhetsministern till Ekot.

I arbetet mot det hedersrelaterade våldet har regeringen även satsat 10 miljoner på en stödlinje för utsatta flickor och kvinnor. Förhoppningen är att kunna nå fler som utsätts, men också att kunna fånga upp fler förövare.

Ministern medger dock att det finns utmaningar med lagstiftningen runt hedersvåld. Bland annat handlar det om hur åtalen ska leda till fällande domar. 

Enligt Åsa Lindhagen är en viktig komponent i att lösa problemet att arbeta med kunskapsspridning om brottet i samhället. 

Mer aktion – mindre prat

Jämställdhetsministern tror även starkt på lagförslaget om att socialnämnderna ska kunna bestämma om reseförbud i situationer där unga riskerar att föras ur Sverige för tvångsäktenskap eller könsstympning. 

– Det absolut viktigaste vi kan göra där att se till att de här ungdomarna inte förs ut ur landet, säger Åsa Lindhagen i Ekot.

Åsa Lindhagen får frågan om varför så lite hänt för att bekämpa tvångsäktenskap utomlands – en fråga som diskuterats de 20 senaste åren. 

Ministern tror att problemet grundas i att det förs för många diskussioner om hur hedersrelaterat våld ska benämnas och talas om, i stället för diskussioner om konkreta lösningar.

Kräver förändrade normer

Dessutom anser Åsa Lindhagen att det krävs ett mer intensivt arbete med att förändra normer och värderingar i samhället. 

– Vi behöver prata mer om hur vi ser till att utrota våldet och förtrycket. Det gäller även mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det handlar till exempel om hur vi kan jobba med organisationer som arbetar med de här frågorna, och hur når vi ut med samhällsinformation, säger Åsa Lindhagen till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.