Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Lindhagen om att bli nytt språkrör: ”Överväger starkt”

Åsa Lindhagen vill se hårdare lagstiftning för ett tryggare samhälle.
Åsa Lindhagen (MP).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Åsa Lindhagen (MP) öppnar för att kandidera till språkrör.

För Expressen berättar jämställdhetsministern om kampen mot kvinnovåld, mötet med prostituerade i Stockholm och de svåra förhandlingarna om migrationen.

– Vi inte kan acceptera att en regeringspart går vidare med en politik som inte hela regeringen står bakom.

Vid årsskiftet väljer Miljöpartiet ett nytt kvinnligt språkrör efter Isabella Lövin. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är en av favoriterna att ta över. 

– Det är hedrande att bli omnämnd. Jag har fått frågan och i dagsläget överväger jag starkt att kandidera, säger hon.

Vad skulle få dig att ställa upp?

– Det är ett stort uppdrag och något som förtjänar att man tänker igenom noga. Man ska vara beredd att ge allt för uppdraget, och det skulle jag också vara beredd att göra om jag ställer upp. Men det har inte gått så lång tid sedan Isabellas besked. Jag har tänkt mycket på att det är en förlust att hon nu väljer att gå vidare, även om jag har all respekt för hennes beslut. Det blir en spännande höst. Oavsett kommer vi att ha flera starka kvinnliga kandidater. 

Satsningen mot kvinnovåldet

Fram till dess lägger Åsa Lindhagen krut på sin ministerroll. I höstbudgeten aviserar nu regeringen och samarbetspartierna en särskild satsning mot våld i nära relationer, en företeelse som experter har larmat särskilt om i samband med coronakrisen, när många tvingas stanna hemma med sin förövare.

Sveriges kommuner ska få 30 miljoner kronor extra nästa år och därefter 60 miljoner kronor per år för återfallsförebyggande insatser. Lindhagen vill öka samhällets fokus på männen.

– Vi måste börja prata om våldsutövarna i större utsträckning, och få de män som utövar det grova våldet att sluta. Vi skruvar inte ner ambitionerna när det gäller stöd till våldsutsatta utan vi ska i stället göra mer, säger hon.

Vad ser du framför dig, någon slags terapi för våldsutövare?

– Individuella samtal och gruppsamtal finns i vissa kommuner i dag och kan vara en del av lösningen. Vi behöver också stötta med mer kunskap och vägledning för att höja kompetensen. Vi har en del kvar kring att utveckla metoder för att få våldsutövare att sluta.

”Ett av våra största samhällsproblem”

I budgeten permanentar regeringen också satsningen om 100 miljoner kronor per år till länsstyrelsernas regionala arbete mot mäns våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. 

– Länsstyrelserna gör ett jätteviktigt arbete. Jag känner en stor glädje över att stöden nu kan bli långsiktiga i stället för tillfälliga. Det ger mycket bättre förutsättningar att driva arbetet, säger Lindhagen.

– Varje kvinna vi kan skydda från våld är värt oerhört mycket, också för barn som växer upp i familjer där det förekommer våld som far väldigt illa. Det här är ett av våra största samhällsproblem.

”Vi har gjort för lite om vi tittar bakåt”, säger Lindhagen om jämställdhetsarbetet.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du anser att kvinnovåldet är ett av våra största samhällsproblem. Är det då tillräckligt med pengar?

– Jag tycker att vi behöver göra mer. Vi har gjort för lite om vi tittar bakåt. Kvinnojourerna har burit det här arbetet på sina axlar och tagit ett ansvar när samhället har brustit. På senare tid har vi dock flyttat fram positionerna och ökat resurserna i budgeten.

Lindhagen om mötet: ”Surrealistiskt”

Tidigare i år följde Åsa Lindhagen med en grupp poliser och socialarbetare som jobbar mot sexhandel i Stockholm. Hon säger att hon påverkades starkt av mötet med två rumänska kvinnor vid ett tillslag mot en lägenhet på Södermalm.

”Vi står så nära varandra, jag och den ena kvinnan. Jag skulle kunna sträcka ut en hand och röra vid hennes kind, ta hennes hand och hålla den i min. Ändå är det en avgrund mellan oss. Där står jag som fått alla möjligheter i världen och där står hon som inte fått det”, skrev Lindhagen på Facebook.

– Det var surrealistiskt. Det här är vanliga lägenheter på gator jag passerat många gånger där kvinnor utnyttjas och utsätts för övergrepp dygnet runt. Otroligt många kvinnor lever i det här helvetet.

Kort efter att tv-profilen Paolo Roberto åkt fast för sexköp gick hon och justitieminister Morgan Johansson (S) ut med ett förslag om att handlingen ska leda till fängelse snarare än böter. Enligt Lindhagen var tajmingen en tillfällighet.

– Jag hoppas att vi har riksdagen med oss i det. Det är ett allvarligt brott och ett bötesbelopp speglar inte den skada det orsakar kvinnorna. 

”Politiker måste ta tydligare ställning mot rasismen”

Det är halvvägs till valet 2022 och Åsa Lindhagen har snart varit minister i två år. Hon ser tillbaka på flera framsteg i jämställdhetskampen, och refererar bland annat till den senaste tidens debatt om ungas sexvanor. 

– Att sex och samlevnadsundervisning ska bli obligatoriskt i lärarutbildningen är ett viktigt steg framåt. Mitt parti har också kämpat i flera år för att få samtyckeslagstiftningen på plats, vilket är en otroligt viktig feministisk seger. Nu måste vi kämpa för att även få en samtyckeskultur. 

Åsa Lindhagen och tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), i dag EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågan, som fått hård kritik av MP-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke för sina uttalanden om migrationen till Europa.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lindhagen är också minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation. Kampen mot rasism och högernationalistiska krafter är minst lika viktig, anser hon. 

– Vi har sett en debatt om afrosvenskars rättigheter, säger hon med hänvisning till sommarens Black Lives Matter-protester.

– Vi behöver agera. Det har exempelvis rapporterats att afrosvenskar diskrimineras på arbetsmarknaden, att det krävs högre utbildning för afrosvenskar för att få samma inkomst som övriga befolkningen. Människor beskriver en oro för att utsättas för rasism. Utöver myndighetsuppdrag tror jag att vi politiker också måste ta tydligare ställning mot rasismen, för att inte utmåla Sverige i vi och dom. Där tycker jag inte att vi gör ett tillräckligt bra jobb.

Kan inte acceptera S förslag om migrationen

Liksom många MP-kolleger förespråkar Åsa Lindhagen en ”human flyktingpolitik”. Om de svåra förhandlingarna med regeringspartnern Socialdemokraterna säger hon:

– Vi har haft svåra frågor på vårt bord förut, och jag hoppas att vi kommer att lösa dem. Det har vi alla förutsättningar att göra även den här gången. Vår ingång är att vi är beredda att samtala. 

Vad tycker du om att S vill skärpa migrationen?

– Det är ingen hemlighet att vi har olika ingångspunkter. Vi är tydliga med att vi inte kan acceptera att en regeringspart går vidare med en politik som inte hela regeringen står bakom. Min uppfattning är att vi måste prata mer medmänsklighet i Sverige. Det handlar om barn som splittras från sina föräldrar. Oavsett vilken ingång man har i frågan får vi inte glömma att det handlar om människor. 

– Vi kan inte göra allt, inget land kan göra det. Många miljoner människor är på flykt. Men för mig är det generellt en mer tilltalande ingång i politiken att tala om vad vi kan göra, än att fundera på vad vi inte vill göra, säger Åsa Lindhagen.

 

DE KAN UTMANA OM SPRÅKRÖRSPOSTEN

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister. Tidigare: socialborgarråd.

 

Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson. Tidigare: miljöminister, kommunalråd.

 

Märta Stenevi, partisekreterare. Tidigare: kommun- och regionpolitiker.

 

Annika Hirvonen Falk, gruppledare i riksdagen, migrationspolitisk talesperson. Tidigare: kommunpolitiker.

 

Janine Alm Ericson, gruppledare i riksdagen, jämställdhetspolitisk talesperson. Tidigare: kommunpolitiker.

 

Har meddelat att de kandiderar:

 

Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald. Tidigare: ekologkonsult och miljöaktivist.

 

Har meddelat att de inte kandiderar:

 

Amanda Lind, kulturminister. Tidigare: partisekreterare, kommunalråd.

 

Maria Ferm, statssekreterare i statsrådsberedningen. Tidigare: gruppledare i riksdagen, språkrör Grön ungdom.

 

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker. Tidigare: kulturminister.

Se mer:

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen om vilka insatser som är viktiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.