Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Lindhagen kandiderar till att bli språkrör för MP

Åsa Lindhagen kandiderar till att bli nytt språkrör för Miljöpartiet.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen kandiderar till att bli språkrör för Miljöpartiet, vilket hon offentliggör på DN Debatt. 

Hon slår fast att partiet befinner sig i en ”svår uppförsbacke” – och hennes recept för att klara den är att ”bli tydligare med väljarna” och ”våga ta ställning”. 

Under tisdagskvällen sällar sig jämställdhetsminister Åsa Lindhagen till skaran som vill ta över klimat- och miljöminister Isabella Lövins språkrörspost i Miljöpartiet. 

Sedan tidigare har riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine, Annika Hirvonen, Janine Alm Ericson och Märta Stenevi gått ut med att de kandiderar. 

Åsa Lindhagen: ”Står upp för människor som har det tufft”

I ett inlägg på DN Debatt offentliggör Åsa Lindhagen kandidaturen och berättar om den väg hon anser att partiet bör ta framåt. 

”Miljöpartiet är ett parti som står upp för människor som har det tufft. Jag möter dock ofta en bild av att vi är ett parti för medelklassen i storstäderna. Men vi har alltid stått på utsatta människors sida och det måste vi bli mycket tydligare med gentemot väljarna”, skriver Åsa Lindhagen. 

Hon tillhör den falang av partiet som anser att de måste vara beredda att lämna regeringen om den driver igenom frågor som går emot vad Miljöpartiet står för. 

”Måste vara beredda att lämna samarbeten”

”Vi måste bli mycket tydligare med att beskriva samhällsproblemen och att vi vill nå längre än kompromisserna i regeringssamarbetet. Vi ska vara ett parti som tar varje chans att driva igenom grön politik, men också är beredda att lämna samarbeten när kompromisserna inte går att försvara”, skriver Åsa Lindhagen. 

Hon menar att partiet behövs mer än någonsin när de ”radikalnationalistiska krafterna” växer i Sverige och ”i tider där klimat- och miljökrisen är akut”. 

”Det är dags att vi lämnar ängsligheten bakom oss. När motståndarna mobiliserar ska vi stå rakryggade och säga som det är. Att klimatkrisen är akut och att politiker med huvudet i sanden är svikare. Att en spade är en spade och rasism är rasism. Att medmänsklighet är avgörande för att bygga ett gott samhälle och att någon måste våga säga detta i tider där medmänsklighet hånas”, skriver Åsa Lindhagen på DN Debatt.  

”Får jag förtroendet som språkrör kommer jag att arbeta hårt för att hålla ihop oss miljöpartister och ingjuta mod i ett parti som befinner sig i en svår uppförsbacke

”Veckan med Viktor” föreslår en lite mer normkritisk utgångspunkt i språkrörsvalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.