Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet

Blir senior reporter på tidningen.
Linderberg har varit tidningens kulturchef i över 10 år. Foto: MAGNUS HALLGREN / DN / TT / TT
Åsa Linderborg slutar i sin roll som kulturchef på Aftonbladet och blir i stället senior reporter på tidningen. Foto: FELIPE MORALES / AFTONBLADET

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet efter tio år. 

I stället blir hon senior reporter på tidningen.

– Det kommer att fortsätta blåsa kring mina texter, säger hon till den egna tidningen.

Åsa Linderborg är känd som kulturchef på Aftonbladet och har ofta hamnat mitt i stormen. Men nu slutar hon – och blir i stället senior reporter på tidningen

– Aftonbladet Kultur har aldrig försökt smeka medhårs, vilket vi har fått respekt för, säger Linderborg till Aftonbladet och fortsätter:

– Även om man inte har hållit med mig i mina ställningstaganden, tror jag de flesta är överens om att Aftonbladets kultursidor har vidgat den svenska demokratin.

Kulturchef på Aftonbladet sen tio år

Åsa Linderborg tillträdde som kulturchef våren 2009. Hon berättar för Aftonbladet att hon då hade tänkt ha kvar chefsposten i fem år – men det blev tio år.

Hon säger att det nu känns ”jätteskönt” att lämna tjänsten.

– Det kommer att fortsätta blåsa kring mina texter och jag kommer snarare att trappa upp skrivandet nu. De som är lika glada som jag är att jag ska sluta som kulturchef, kommer att bli besvikna när jag börjar skriva igen, säger Linderborg till Aftonbladet.

Slutar inte på grund av kritiserade publiceringar

På frågan om det är på grund av den kritik hon har fått på senare tid – mot publiceringarna om forskaren Martin Kragh, där Aftonbladet också har fällts för brott mot god publicistisk sed – svarar hon:

– Nej, det är det faktiskt inte, jag bad om att få sluta redan 2015 och har upprepat det önskemålet flera gånger.

Att Åsa Linderborg nu blir senior reporter innebär att hon kommer att skriva fördjupande reportage, kolumner och göra långa intervjuer. Hon berättar för den egna tidningen att hon vill skriva om ”vad Sverige har blivit för ett land”.