Arvstvisten spårade ur – slutade med mord

Erik Sjöberg, 44, döms för att ha mördat en tidigare vän med 15 knivhugg mot överkroppen och huvudet.
Foto: Polisen / Polisen

Erik Sjöberg, 44, döms för att ha mördat en tidigare vän med 15 knivhugg mot överkroppen och huvudet.

Han döms även för dödshot, misshandel och bedrägeri till livstids fängelse av Umeå tingsrätt.

Bakgrunden till mordet var en arvstvist.

Erik Sjöberg har överklagat och hävdar att det var i nödvärn.

Erik Sjöberg och den döde mannen hade känt varandra sedan gymnasietiden. De kommer från Bjurholms kommun i Ångermanland.

I vuxen ålder blev relationen sämre och en arvstvist mellan mordoffrets familj och en närstående till Erik Sjöberg ledde till att Sjöberg vände sig emot sin tidigare kamrat, framgår i polisutredningen.

Osämjan eskalerade sommaren 2020. Erik Sjöberg uppfattade att offret skulle lura hans närstående på pengar, så han reste upp till den lilla orten i Bjurholms kommun där mordoffret och hans familj bodde, enligt polisens förundersökning.

Den 18 augusti beslutade sig Erik Sjöberg för att gå över från granngården, där han bodde med en närstående, till huset där offret befann sig. De började bråka – något som slutade i mord.
Foto: Polisen

15 knivhugg i huvudet och överkroppen

I förhör har Erik Sjöberg berättat att han genomlevt en jobbig period i livet och att han misstrodde offret starkt.

Den 18 augusti beslutade sig Erik Sjöberg för att gå över från granngården, där han bodde med en närstående, till huset där offret befann sig. Han var arg och besviken över situationen med arvstvisten, enligt förhören.

De började bråka, Sjöberg säger att han mottog ett slag och han fick tag i en kniv. Offret fick ett par hugg, men slet sig loss. Sjöberg följde efter och de började slåss. Till slut högg den dömde sitt offer så många gånger att han avled.

Tingsrätten bedömer att det var ungefär 15 hugg. Domstolen skriver att offret fick det sista hugget när han låg ner, och att ”Erik Sjöberg begått mordet med avsiktsuppsåt”.

Efter mordet dödshotade Erik Sjöberg en familjemedlem till offret. Före brottet har han även stulit hennes kreditkort och tagit ut 15 000 kronor med det.
Foto: Polisen / Polisen

Erik Sjöberg har överklagat

Efter mordet dödshotade Erik Sjöberg en familjemedlem till offret. Före brottet har han även stulit hennes kreditkort och tagit ut 15 000 kronor med det.

Erik Sjöberg har erkänt att han dödat offret men hävdar nödvärn. Men Umeå tingsrätt dömde honom i januari för mordet, samt för grovt olaga, bedrägeri. Han fälls även för misshandel av en kvinna han haft en relation med, samt skadegörelse och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Men Erik Sjöberg har överklagat mordet till hovrätten.

– Vi anser i första hand att han agerat i nödvärn, i andra hand att man bör se det som dråp och inte mord och i tredje hand att straffet bör tidsbestämmas, säger Robert Svedjeberg, Erik Sjöbergs advokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.