Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arvsfonden hjälpte förening att få bidrag

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier 2020 protesterar Nasteho Mohamed mot en somalisk klankultur som hon menar även finns i Sverige.
Foto: Skärmdump / SVT
Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att Arvsfonden själva instruerat Umis hur de skulle agera för att ta del av ytterligare utbetalningar.
Foto: Skärmdump / SVT

Den somaliska föreningen Umis har anklagats för kvinnoförtryck av Nasteho Mohamed, i dag riksdagskandidat för Centerpartiet.

Föreningen genomgick därefter en granskning av dess bidragsgivare Allmänna Arvsfonden.

Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att Arvsfonden själva instruerat Umis hur de skulle agera för att ta del av ytterligare utbetalningar.

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier 2020 protesterar Nasteho Mohamed mot en somalisk klankultur som hon menar även finns i Sverige. Enligt henne har en man i den somaliska föreningen Umis i Borlänge sagt åt henne att städa toaletterna för att hon var kvinna. 

Den statliga bidragsgivaren Allmänna arvsfonden, som även stöttat föreningen Umis med omkring 3.9 miljoner kronor i bidrag under åren, fick i uppdrag att utreda händelsen.

Men nya handlingar visar hur Arvfonden instruerat Umis hur de skulle svara för att bli godkända för ytterligare utbetalningar i fjol, rapporterar SVT:s uppdrag granskning.

Betalade ut 1 miljon under 2021

I en mejlkonversation mellan Allmänna arvsfonden och Umis skriver en handläggare på Arvsfonden att man saknar ett tydligt ”ställningstagande” från föreningen. Att man i stället önskar ”att föreningen och den anställde tar avstånd”. 

Då svarar den somaliska föreningen med rubriken ”ställningstagande” och lägger till i att man ”tar avstånd”, enligt UG.

Dagen efter godkändes föreningen för ytterligare utbetalningar. Och nära en miljon kronor betalades därefter ut till Umis under 2021. 

– Vi kom fram till, i vår bedömning, att den här föreningen agerat tydligt. Den tog avstånd från den här typen av agerande, säger Hans Andersson, enhetschef på Allmänna arvsfonden, till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning kan också berätta att Allmänna arvsfonden aldrig pratat med Nasteho Mohamed som var den som uppmärksammade kritiken mot föreningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.