De nordligaste länen klarar sig bra när de bästa skolkommunerna utsetts. Arvidsjaur är den bästa skolkommunen i Sverige. Foto: Chapple Ron
De nordligaste länen klarar sig bra när de bästa skolkommunerna utsetts. Arvidsjaur är den bästa skolkommunen i Sverige. Foto: Chapple Ron

Arvidsjaur bästa skolkommunen

Publicerad
Uppdaterad
Arvidsjaur är landets bästa skolkommun, enligt Lärarförbundets rankning.
Tvåa är en annan Norrbottenskommun, Piteå, och nummer tre på listan är Vindeln i Västerbotten.
Ytterligare tre kommuner från de nordligaste länen har placerat sig bland de tio bästa: Luleå (5), Pajala (8) och Norsjö (10).
Fjolårets två bästa kommuner, skånska Lomma och Lund, har halkat ned till sjätte respektive fjärde plats.
Årets skolförbättrare är Ödeshög i Östergötland.

Arvidsjaur klättrar rejält

Ödeshög har klättrat från plats 272 till 72 i rankningen, och därmed förbättrat sin placering mest jämfört med förra året.
Årets vinnare, Arvidsjaur, avancerade från plats 40.
- Det är en effekt av ett långsiktigt arbete – vi satsar på elevvård och vi satsar på barn med behov av särskilt stöd. Det ger utdelning, säger en stolt Annette Rydén, skolchef i Arvidsjaurs kommun.
Men först och främst lyfter hon fram personalens engagemang.
- Alla våra niondeklassare i våras kom in på gymnasiet. Det är bara att tacka personalen, den gör ett underbart jobb.
Att kommunen är liten (drygt 6 600 invånare), spelar också in. Det finns en social kontroll i positiv bemärkelse, enligt Annette Rydén.
- Skolan har ett bra samarbete med kulturen, föreningar, socialtjänsten, polisen och kyrkan. Vi har nära till varandra och det är lätt att bygga nätverk.
Lärarförbundets rankning baseras på 14 kriterier, bland annat lärartäthet, andel behöriga lärare och niondeklassarnas snittbetyg. Vidare har faktorer som lärarnas löneläge och sjuktal vägts in. Årets rankning är den nionde i ordningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag