Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arvid till OLW: "Inte f-n är det här en ostbåge"

"Jag var hos min kusin för några veckor sedan. Det var vanligt fredagsmys på gång. Så dök en rak ostbåge upp, och vi började diskutera detta", säger Arvid Nordvall, 19.Foto: Privat
"Jag åt upp den, men den smakade annorlunda", säger Arvid Nordvall om den raka "ostbågen".Foto: Privat

Två gånger i rad upplevde Arvid Nordvall, 19, samma sak när han åt sitt favoritsnacks. Då fick han nog.

– Jag känner mig otroligt grundlurad, säger han.

Hans tes: en ostbåge kan inte vara rak.

Arvid Nordvall är en ung lärare i svenska på Sjöparksskolan i Gällivare. "Obehörig", påpekar han eftersom han trots allt bara är 19 år. Hans favoritsnacks är ostbågar, vilket han envisas med att kalla dem, trots att det i norra Sverige är betydligt vanligare med benämningen ostkrokar.

– Jag har en livlig och het diskussion med många här uppe, som tycker att det heter ostkrokar. Men jag tycker man ska använda det namn som tillverkaren har gett dem, säger han.

Dessutom är han av den åsikten att en ostbåge måste ha en kurvig form för att få kvala in som båge. Han berättar:

– Jag var hos min kusin för några veckor sedan. Det var vanligt fredagsmys på gång. Så dök en rak ostbåge upp, och vi började diskutera detta, om inte någon borde ta upp den här saken, säger Arvid Nordvall.

– Veckan efter öppnade jag en ny påse på egen hand, och då dök det upp ännu en båge som var rak. Då tänkte jag nu jäklar, inte f-n är det här en ostbåge.

Vädrar ostbågarna

"Jag åt upp den, men den smakade annorlunda", säger Arvid Nordvall om den raka "ostbågen".Foto: Privat

Den 19-årige svenskläraren skrev ett inlägg på tillverkaren OLW:s Facebooksida, en text fylld av drypande ironi, finurliga formuleringar och beskrivningar av den ritual som föregår ätandet av ostbågar. Han öppnar påsen ett dygn i förväg och vädrar dem. Han viker in kanterna på påsen så att det bildas en liten skål. Han slår på en film.

Men den raka bågen förstör allt. Han skriver att han blir "förbannad, ledsen och kränkt. Den fint utformade produkt ni säljer, som ska vara ostig, spröd och böjd är ej längre böjd."

En annan smak

Svaret han får av OLW går ut på att det är en invecklad och komplicerad process att göra ostbågar: "För att få till en fint böjd cheez doodle krävs en exakt temperatur och då temperaturen kan avvika under tillverkningen kommer det enstaka cheez doodles som är rakare." Tillverkaren lägger också till: "Eftersom vi gillar olika och allas lika värde, samt ogillar matsvinn så sorteras inte raka cheez doodles bort".

Arvid Nordvall erkänner att han hade hoppats på en gratispåse från OLW – och att han trots allt inte kunde motstå frestelsen när bara den raka "ostbågen" återstod:

– Jag åt upp den, men den smakade annorlunda. Det var en annan akustik i munnen. Den böjda bågen passar perfekt med tandraden, men den raka var bara i vägen. Jag försökte få ned den så fort som möjligt, berättar han.

Han hoppas också – som en bonus – att hela äventyret med de raka ostbågarna kan fungera som skrivinspiration för hans elever i svenska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.