Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arvid, 20, utsattes för hets på Facebook: ”vardag här uppe”

Arvid Nordvall. Foto: ANDERS ALM / ANDERS ALM

Arvid Nordvall, 20, fick nedsättande kommentarer om sitt samiska ursprung på Facebook.

”Lappar är lappar o ska så vara stanna där ni hör hemma (...) Dra inte upp civiliserade mäniskor till detta avlägsna helvete", skrev en man på Arvids Facebooksida.

– Så klart tar jag åt mig. Det ordet rör vid något djupt i en, säger han.

Av 33 fällande domar för hets mot folkgrupp hittills i år gäller en klar majoritet – 24 stycken – kommentarer på Facebook. Ofta sprids hetsen i stora grupper mot en hel folkgrupp, men Arvid Nordvall, 20, från Gällivare råkade ut för hatet riktat mot honom personligen.

Nordvall från Gällivare är engagerad i samepolitiken och har suttit i styrelsen för Sametingets ungdomsråd. Tidigare har han också varit mycket aktiv i sociala medier.

Men efter det som hände honom i somras har han tappat en del av glöden.

– Någonstans inom mig finns det en aktivist som säger: Vik dig aldrig. Det är de som har fel. Men det känns onödigt att utsätta sig i onödan, säger han.

Arvid är bekant med mannen som hetsade mot honom på hans Facebooksida. Han lärde känna mannen, som är i 70-årsåldern, när han arbetade på ett hotell och hjälpte mannen att boka om en resa. De blev senare vänner på Facebook – den plattform som sen kom att bli arenan för hetsen.

Mannen ville att Arvid skulle hålla koll på hans barn som bodde i Gällivare. Arvid förklarade att han inte kunde hjälpa till med det. Det var efter det som de nedsättande meddelandena kom, enligt Arvid.

Mannen: Stanna där ni hör hemma

Den 30 juni förra året skrev mannen på Arvid Nordvalls Facebooksida:

”Lapphelvetet. numera avslutat. Mina barn har flyttat hem till civiliserade trakter igen. Specsavers. Behövs säkert i Lapphelvetet för att se klarhet i vida Världen. BÖRJA MED JOKKMOKK. sök sedan ut bli inte rädd Världen himla stor utanför Renland/Lycka till Lapp.”

Arvid Nordvall svarade:

"Inte okej att kalla mig för det där, tar inte ens ordet i mun. Och jo, världen är så mycket större utanför 'Renland' men den är också betydligt hemskare.

Jag är uppvuxen här, med närhet till naturen, till renarna. Det är för mig en självklarhet. Och jag kommer ihåg första gången jag mötte dig och din vän som var här uppe, hur lyriska ni var över naturen, den fantastiska miljön och just den samiska kulturen?

Men jag önskar dig trots ditt hat all välmening och lycka i livet och att allt löser sig med dina barn, så som ni fått kämpa."

Men mannen fortsatte:

"Lappar är lappar o ska så vara stanna där ni hör hemma. Jag har lidit tillräckligt utav detta lapphelvete."

Och:

"Dra inte upp civiliserade mäniskor till detta avlägsna helvete."

”En vardag här uppe”

För Arvid Nordvall var det ingen ny upplevelse att utsättas för kränkningar på grund av sitt samiska ursprung. Att han dessutom är aktiv i samepolitiken gör att han får höra mer än andra, tror han. 

– Det känns tråkigt att säga, men det är faktiskt en vardag här uppe. Jag kan höra det när jag går och handlar. I mjölkdisken kan någon viska "lappjävel" i örat på mig, säger han. 

– Men så klart tar jag åt mig. Det ordet rör vid något djupt i en. 

Mannen i 70-årsåldern åtalades senare för hets mot folkgrupp och förolämpning. Han erkände att han skrivit meddelandena men förnekade brott.

Med ”lappar” menade han personer som bor i den del av Sverige som kallas Lappland, på samma sätt som att personer från Skåne kallas skåningar, förklarade han. 

Formuleringen ”lappar är lappar o ska så vara stanna där ni hör hemma” syftar på att människor som bor i Lappland kan bo där om de vill.

Dömd för hets mot folkgrupp

Tingsrätten konstaterar att ordet lapp inte i alla situationer måste vara ett uttryck för missaktning mot samer. Men i det här fallet har mannen fortsatt med sitt språkbruk, trots att Arvid Nordvall tidigt gjorde klart att han inte accepterade det.

"Det är vidare tydligt att NN med 'lapp' menar just same och att han uttrycker missaktning för samer då han i nästa inlägg skriver om 'lappar' och gör en skillnad på 'lappar' och 'civiliserade människor'”, skriver tingsrätten.

Mannen dömdes för hets mot folkgrupp. Brottet rubricerades som ringa.

Arvid Nordvall anmälde aldrig hatet till Facebook och meddelandena ligger fortfarande kvar. Däremot anmälde han det till polisen.

Kommentarerna ligger kvar

Mannen dömdes också för förolämpning när han kallade Arvid Nordvall för "lapp". Han hävdar att han inte visste att Arvid Nordvall är same. Men tingsrätten slog fast att Arvid Nordvalls ursprung framgår av hans Facebooksida och pekade på att mannen fortsatt använda ordet lapp trots att Arvid bad honom sluta.

Mannen i 70-årsåldern dömdes till 4 000 kronor i böter. Han överklagade till hovrätten men beviljades inte prövningstillstånd.

I de fall där hets och hat anmäls till Facebook vill sociala medier-jätten ta bort kommentarerna, har Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster tidigare meddelat.

”Våra användarvillkor reglerar vad som får uttryckas på Facebook. De förbjuder hat, bland annat rasism. Vi tar bort allt innehåll som bryter mot våra regler när det rapporteras till oss”, har han skrivit i ett mejl till Expressen.

Men Arvid Nordvall har låtit kommentarerna ligga kvar på sin Facebooksida.

– Jag tänker lite att lagt kort ligger. Jag försöker att "kill them with kindness". Sen får inläggen stå för den person som lade upp dem. Det är också ett sätt att vara transparent, säger han.

Expressen har sökt den dömde mannens advokat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!