Artisten Timbuktu
vill in i politiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jason "Timbuktu" Diakité öppnar för en övergång till politiken.
Foto: Emil Nordin

Artisten Timbuktu vill in i riksdagen - och kanske bli kulturminister.

Han är öppen för förslag från alla de fyra partierna till vänster, säger han till DN.

Partiledarna välkomnar honom med öppna armar, men ingen lovar honom något politiskt jobb.

- Jag har hans telefonnummer, säger Stefan Löfven till Expressen.

Jason Diakité - mera känd som Timbuktu - lanserar ett nytt album och vill starta en politisk karriär. I en lång intervju i Dagens Nyheter berättar han om sina ambitioner att påverka politiken inifrån.

- Riksdagsledamot skulle inte vara helt fel ... Om det är någon som erbjuder en plats på en valsedel så kan jag definitivt vara öppen för det, säger Jason Diakité, 39.

Det är vänstern som gäller för artisten. Han säger att han gillar en rad politiker i MP, Fi, V och S. Det är "hårfina ideologiska gränser mellan de fyra", anser han.

"Mer kött på benen"

- Fördelen med mitt jobb är att jag har träffat så enormt mycket människor i så många vitt skilda klasser att jag tror att jag har ganska mycket mer kött på benen än många av dem som sitter i riksdagen nu om hur verkligheten ser ut, säger Timbuktu till DN.

Och han skulle tacka ja om Stefan Löfven ringer i mitten av september och erbjuder honom jobbet som kulturminister.

- Det gläder mig att Jason väljer att engagera sig partipolitiskt. Han är en oerhört smart och sympatisk person och många människor lyssnar på vad han säger. Självklart hoppas jag att han går med i  Socialdemokraterna, säger Stefan Löfven, partiledare (S), till Expressen.

- När det gäller ministerposter delar jag som bekant inte ut dem på förhand. Men jag hoppas att Jason i valrörelsen hjälper oss till ett ideologiskt skifte i höst. Sen kanske jag ringer, jag har hans telefonnummer, säger S-ledaren.

Också V-ledaren Jonas Sjöstedt "skulle bli mycket glad" om den populäre artisten blir medlem i hans parti.

Sjöstedt: "Han är välkommen"

- Det är kul att höra att Jason tycker om Vänsterpartiets politik. Han gör mycket bra musik. Jason är dessutom en person som ofta tar ställning i samhällsdebatten mot orättvisor och rasism. Han är naturligtvis välkommen till vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

MP:s språkrör Gustav Fridolin turnerade i våras tillsammans med Jason Diakité i skånska skolor och pratade om "hur små val kan förändra världen".

- Jag lärde känna en klok person med en gärning som betyder mycket i arbetet för ett Sverige som inte inskränks av rasism och annan idioti. Om han en dag tar med sig det engagemanget in i politiken kommer det att göra stor skillnad också där. Det är jag övertygad om, säger Gustav Fridolin till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.