Jason "Timbuktu" Diakité öppnar för en övergång till politiken. Foto: Emil Nordin
Jason "Timbuktu" Diakité öppnar för en övergång till politiken. Foto: Emil Nordin

Artisten Timbuktu
vill in i politiken

Publicerad

Artisten Timbuktu vill in i riksdagen - och kanske bli kulturminister.

Han är öppen för förslag från alla de fyra partierna till vänster, säger han till DN.

Partiledarna välkomnar honom med öppna armar, men ingen lovar honom något politiskt jobb.

- Jag har hans telefonnummer, säger Stefan Löfven till Expressen.

Jason Diakité - mera känd som Timbuktu - lanserar ett nytt album och vill starta en politisk karriär. I en lång intervju i Dagens Nyheter berättar han om sina ambitioner att påverka politiken inifrån.

- Riksdagsledamot skulle inte vara helt fel ... Om det är någon som erbjuder en plats på en valsedel så kan jag definitivt vara öppen för det, säger Jason Diakité, 39.

Det är vänstern som gäller för artisten. Han säger att han gillar en rad politiker i MP, Fi, V och S. Det är "hårfina ideologiska gränser mellan de fyra", anser han.

"Mer kött på benen"

- Fördelen med mitt jobb är att jag har träffat så enormt mycket människor i så många vitt skilda klasser att jag tror att jag har ganska mycket mer kött på benen än många av dem som sitter i riksdagen nu om hur verkligheten ser ut, säger Timbuktu till DN.

Och han skulle tacka ja om Stefan Löfven ringer i mitten av september och erbjuder honom jobbet som kulturminister.

- Det gläder mig att Jason väljer att engagera sig partipolitiskt. Han är en oerhört smart och sympatisk person och många människor lyssnar på vad han säger. Självklart hoppas jag att han går med i Socialdemokraterna, säger Stefan Löfven, partiledare (S), till Expressen.

- När det gäller ministerposter delar jag som bekant inte ut dem på förhand. Men jag hoppas att Jason i valrörelsen hjälper oss till ett ideologiskt skifte i höst. Sen kanske jag ringer, jag har hans telefonnummer, säger S-ledaren.

Också V-ledaren Jonas Sjöstedt "skulle bli mycket glad" om den populäre artisten blir medlem i hans parti.

Sjöstedt: "Han är välkommen"

- Det är kul att höra att Jason tycker om Vänsterpartiets politik. Han gör mycket bra musik. Jason är dessutom en person som ofta tar ställning i samhällsdebatten mot orättvisor och rasism. Han är naturligtvis välkommen till vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt till Expressen.

MP:s språkrör Gustav Fridolin turnerade i våras tillsammans med Jason Diakité i skånska skolor och pratade om "hur små val kan förändra världen".

- Jag lärde känna en klok person med en gärning som betyder mycket i arbetet för ett Sverige som inte inskränks av rasism och annan idioti. Om han en dag tar med sig det engagemanget in i politiken kommer det att göra stor skillnad också där. Det är jag övertygad om, säger Gustav Fridolin till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag