Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artist utreds för mord-
hot mot Åkesson (SD)

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sebastian Stakset.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Regeringens framtidskommission, som leds av statsminister Fredrik Reinfeldt, deltar i ett seminarium där den råndömde artisten och rapparen Sebastian Stakset är gästartist, kan Expressen.se avslöja. 

Inbjudan har skickats med regeringskansliets logotype. 

Stakset utreds just nu av åklagarmyndigheten för säkerhetsmål efter att ha mordhotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. 

- Jag ser inte något stort problem med att en av oss är där och berättar vad vi jobbar med, säger Framtidskommissionens kanslichef Jesper Strömbäck till Expressen.se.

Under onsdagen skickades ett pressmeddelande från studieförbundet Bilda, med logotyper från Framtidskommissionen och regeringskansliet, inför ett seminarium den 9 januari nästa år då rapporten "Framtiden och samhällets grundläggande värden" ska presenteras.

Av inbjudan framgår att Charlotta Levay, som är ämnessakkunnig i Framtidskommissionen, inleder seminariet på Ersta konferens i Stockholm.

Därefter blir det framträdande av "Blues" & "Sebbe Staxx", Sebastian Staksets artistnamn.

I januari i år skrev Stakset på twitter att han ville "tortera ihjäl" Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson "med en avbitartång". Hiphopstjärnan bad senare sin familj och arbetsgivaren Fryshuset om ursäkt, men Jimmie Åkesson polisanmälde hotet.

Riskerar åtal

Expressen.se kan nu avslöja att förundersökningen mot Stakset just avslutats och han riskerar nu åtal för olaga hot.

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson fick förundersökningen i sin hand på onsdagen - samma dag som regeringskansliet skickade ut sitt pressmeddelande om gästartisten.

- Jag fattar beslut i åtalsfrågan någon gång efter nyår, säger Jacobsson.

Framtidskommissionen bildades för ett år sedan och leds av statsminister Fredrik Reinfeldt. Även Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund ingår i Framtidskommissionen, vars uppdrag är att senast i mars 2013 presentera en rapport som ska "identifiera de samhällsutmaningar Sverige står inför samt presentera strategier för att möta dessa utmaningar."

Så sent som 2008 dömdes Sebastian Stakset till ett års fängelse för bland annat medhjälp till rån, häleri och vapenbrott. Totalt har han suttit fem år i fängelse.

Expressen.se har sökt statsminister Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

- Han kan inte kommentera detta. Han känner inte till det här. Framtidskommissionen har en egen kommunikatör, säger statsministerns presschef Roberta Alenius.

Inte regeringen som arrangerar

Framtidskommissionens kanslichef Jesper Strömbäck ser inget problem med deltagandet.

- Det är positivt att andra aktörer vill ordna den här typen av arrangemang.

Strömbäck är samtidigt noga med att poängtera att det är just studieförbundet Bilda, och inte regeringskansliet, som arrangerar seminariet.

Framtidskommissionen kände i förväg till att artisten Sebastian Stakset skulle delta, och hade inga invändningar.

- Jag tror att det skulle bli väldigt problematiskt om vi skulle göra en bakgrundscheck på alla som är med. Den organisationen har vi inte, vi är inte Säkerhetspolisen.

"Verkar inte se allvaret"

SD-ledaren Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund:

- Det är helt sjukt, men samtidigt är det kanske ganska väntat. Regeringen har ju inte reagerat tidigare på detta. Man verkar inte se allvaret i det här, och det är obehagligt.

Expressen.se talade vid lunchtid med artisten Sebastian Stakset. När han fick klart för sig vad frågan handlade om bad han att få återkomma.

- Jag ska prata med mitt management först.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.