Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artist uppges vägrat dela scen – polisen fick lämna

Moderatledaren Ulf Kristersson om sitt tal på Järvaveckan.
Samtalet under Järvaveckan fullföljdes – men utan polisen Hanif Azizi.
Hanif AziziFoto: Instagram/ Hanif Azizi

Artisten Dree Low uppges ha vägrat att medverka på samma scen som polisen för ett samtal under Järvaveckan. 

Då fick polisen lämna.  

Men vad som hänt var inget som de andra medverkande på scenen fick information om, däribland S-riksdagsledamoten Lawen Redar och MUF:s ordförande Benjamin Dousa. 

– Självklart hade inte jag deltagit i det här samtalet om jag hade vetat, säger Lawen Redar. 

– Det här är väldigt illa. Att man låter den här rapparen sätta tonen. Han borde ha fått lämna, säger Benjamin Dousa. 

Hanif Azizi är polis och föreläser om integration. Under söndagskvällen skulle han och polisen Rissa Saidou medverka i ett samtal om populärkultur i förorten som arrangerades i samband med Järvaveckan på Spånga IP. Andra medverkande var bland annat riksdagsledamoten Lawen Redar (S), MUF:s ordförande Benjamin Dousa och artisten Dree Low. 

Men det planerade samtalet fick ett abrupt slut då Dree Low ska ha vägrat att stå på scen tillsammans med polisen.

Skulle precis vara och debattera populärkultur i orten tillsammans med Benjamin Dousa, Lawen Redar och Melody Farshin på Järvackan. Artisten Dree Low vägrade att stå på scen tillsammans med lokalpolisen. Arrangören vek sig och polisen fick lämna scenen”, skrev polisen Hanif Azizi på Twitter under söndagskvällen. 

https://twitter.com/hanifaziziSE/status/1140308832201187328

Med anledning av detta gjorde även Järvaveckan ett uttalande, som de postat på Twitter. 

Vi delar inte bedömningen som gjordes i samband med panelsamtalets början och anser att situationen hanterades på fel sätt”. 

– Järvaveckan skulle inte kunna genomföras utan ett mycket gott samarbete med polisen. Det första jag gjorde när jag fick höra om detta var att prata med Hanif och förtydliga vår ståndpunkt. Vi är överens om att detta var ett felaktigt beslut av samtalsarrangören och att det inte representerar vad Järvaveckan ska vara, säger Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman till Expressen. 

Dousa: ”Skulle inte ha ställt upp i panelen”

MUF:s ordförande Benjamin Dousa säger till Expressen att han först inte kände till att poliserna skulle vara med, utan att det var något som meddelades först när de kommit dit. 

– Vi hade fått information om att det skulle vara vi och rapartister för att problematisera om att de är förebilder i förorten trots att de rappar om ibland ganska vulgära saker och händelser, säger han. 

När de stod på scenen alldeles strax skulle dra i gång fick de höra att poliserna inte längre skulle vara med – men inte varför, säger Benjamin Dousa. 

– Först i efterhand fick vi detaljerad information om vad som hänt. Och det är så klart väldigt beklagligt. Hade jag och Lawen fått den informationen innan hade ingen av oss ställt upp på den här panelen, säger han. 

Om det som hände säger han nu: 

– Det är klart att det här är väldigt illa. Att man ändå låter den här rapparen sätta tonen för hela panelen. I så fall borde han lämna panelen. 

Riksdagsledamoten Lawen Redar (S) har samma bild av det som hände. 

– Vi fattade inte vad det var som pågick. Självklart hade inte jag deltagit i det här samtalet överhuvudtaget om jag hade vetat de här förutsättningarna, säger hon. 

Artistbolaget: ”Behålla debatten som den var tänkt”

Artistbolaget Tukio, som arrangerade samtalet, skriver i ett mejl till Expressen att det skedde en misskommunikation från deras sida som gjorde att samtliga panelmedlemmar inte blev informerade om att panelen tillökats med två poliser. 

Vidare skriver de att missförståndet var olyckligt men att de tog sitt ansvar genom att ”behålla debatten såsom den var tänkt från början”. 

De skriver också: 

I panelsamtal är det viktigt (särskilt med icke-vana debattörer) att man känner till panelsamtalets samtliga premisser. Då ingen panelmedlem kände till om deras medverkan valde TUKIO att fråga Rissa fem minuter innan panelen skulle börja om deras deltagande kan strykas och göras i den ursprungliga versionen, då TUKIO inte informerat till de andra deltagarna, något som var OK och förståeligt från Rissas sida”, 

https://twitter.com/jarvaveckan/status/1140329765301305344

Artisten Dree Low är uppvuxen i Husby och utsågs nyligen till ”Årets artist” på Förortsgalan. Hans låt ”Fram” har för närvarande nästan sex miljoner lyssningar på Spotify. Hans riktiga namn är Salah Abdulle. 

Poserar med vapen

I våras släppte Dree Low låten ”Fram” tillsammans med artisten YasinTheDon, som bland annat poserar med vapen i videon. 

Dree Low i låten ”Fram”. Foto: Youtube.
Videon till låten ”Fram”. Foto: Youtube.

När Dree Low ställde upp i en intervju med StockholmDirekt fick han svara på frågan om han inte glorifierar en farlig livsstil. Han svarade då: 

– Nej, jag glorifierar absolut inte. Jag sjunger om båda sidorna av verkligheten. Jag sjunger också om saker som kan gå snett, och som kan vara destruktiva. Jag försöker spegla verkligheten.

Expressen har sökt artisten, arrangören och det artistbolag som stod ansvariga för bokningen. 

Grundaren Ahmed Abdirahma om varför Järvaveckan behövs.
så blir midsommarvädret där du bor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.