Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arthur kan hjälpa andra hemlösa hundar i nöd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hunden Arthur har blivit en världsnyhet. Daily Mail toppar med storyn om gatuhunden och Washington Post, CNN och ABC News har också följt hans öde.
Foto: Krister Göransson
Nu har hans husse Mikael Lindnord även blivit inbjuden till CNN Weekend. "De vill ha oss på plats i studion", säger han.
Foto: Krister Göransson
"Jag tycker att det är jättekul med all uppmärksamhet. Inte minst för att det belyser ett problem som de har i Ecuador, att man kan göra vad som helst med hundarna utan att straffas", säger Mikael Lindnord.
Foto: Krister Göransson
Arthur fattade tycke för teamledaren i multisport Mikael Lindnord under VM i Ecuador. Här blir han matad med en köttbulle.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
De fyra tävlande och Arthur kämpar sig genom leran i Multisport-VM.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
"Han sprang med oss i 20 timmar. Så fort som vi stannade till la han sig på marken för att han var så trött", berättar Mikael om hunden.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
När teamet kom i mål tog de in på hotell. Arthur fick givetvis följa med.
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
Mikael har nu tagit med sig Arthur hem till Örnsköldsvik: "Jag ringde till min fru och sa att jag var rädd för att vi nog skulle bli fyra i familjen".
Foto: Krister Göransson/Team Peak Perfomance
1 / 9

Arthur som adopterades av ett svenskt multisportlag har blivit världsberömd. Runt om i världen rapporteras om gathundens öde – och nu hoppas laget att uppmärksamheten ska kunna hjälpa andra hemlösa hundar i Ecuador genom Arthurs foundation.

Gatuhunden Arthur blev känd när han slog följe med det svenska landslaget i multisport under VM i Ecuador. Efter att ha blivit bjuden på köttbullar lämnade han inte lagets sida och blev en sådan kär vän att svenskarna bestämde sig för att ta hem honom. Förra veckan anlände Arthur, 26 kilo tung och uppskattningsvis sju år gammal, till Arlanda där han välkomnades av familj och press.

Sug efter Arthur

Historien om Arthur har fått stor spridning i Sverige och nu har även medier i bland annat USA och Storbritannien fått upp ögonen för historien.

– Bilderna på Arthur är bland dem som efterfrågas mest av internationella tidningar just nu, säger Staffan Almquist på TT Nyhetsbyråns bildredaktion.

Bland de tidningar som publicerat historien om Arthur finns Washington Post, USA Today, brittiska The Mirror och Daily Mail och australiska The New Daily.

Startar fond

Husse Mikael Lindnord har bråda dagar med att besvara förfrågningar och göra intervjuer för svenska och internationella medier. Han och hans lagkamrater har bestämt sig för att lägga den tid som krävs för att möta efterfrågan på berättelsen om Arthur. Allt för att sätta ljus på de herrelösa hundarnas situation i Ecuador och för att i slutändan kunna hjälpa dem på plats.

– Där Arthur kommer ifrån är det ett jätteproblem med gathundar. De saknar värde och blir slagna, sparkade och dödade. Nu när vi har världens mediers ögon på oss har vi en chans att påverka. Det är så många som hör av sig och vill hjälpa och stödja så vi har bestämt oss för att starta en fond, Arthurs foundation, som kan hjälpa hemlösa hundar i Ecuador. Sedan kanske fonden också kan göra andra saker på sikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.