Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Årsdagen för skalvet: Japan minns offren

Foto: Koji Sasahara/AP

Kvart i sju på söndagsmorgonen stannade Japan upp.

Då var det exakt ett år sedan det förödande jordskalvet utanför Honshus kust.

En händelse som kostade uppåt 20 000 människor livet.

Ett år efter att jordskalvet med magnituden 9,0 inträffade utanför den japanska ön Honshus Stillahavskust hölls en tyst minut till minne av de många offren. Klockan 06.46 svensk tid - 14.46 japansk tid - stannade hela Japan upp för en tyst minut.

I Tokyo hålls en formell ceremoni för de uppåt 20 000 människor som miste livet eller fortfarande är rapporterade saknade att hållas. Japans premiärminister Yoshihiko Noda och den nyligen hjärtopererade kejsare Akihito närvarade vid minnesstunden.

Samtidigt i den förödda staden Rikuzentakata ljöd en siren och en buddistmunk ringde i en jättelik klocka vid ett förstört tempel, skriver AP.

Redan tidigt på morgonen, lokal tid, började människor samlas i Rikuzentakata - framför ett ensamt träd som klarade sig när jättevågen slog in över kusten. Naomi Fujino, 42, var en av de sörjande. Hon och hennes mor lyckades fly till en närliggande höjd varifrån de såg vattnet krossa deras hem. Hennes far kom aldrig dit.

- Jag ville rädda folk, men jag kunde inte. Jag kunde inte ens hjälpa min pappa, säger hon till AP.

Protester

På flera håll i landet planeras även anti-kärnkraftprotester med anledning av jordskalvets åverkan på kärnkraftverket i Fukushima.

Inför årsdagen har det dessutom kommit nya avslöjanden om det dramatiska förloppet timmarna efter katastrofen. Ett dokument från regeringssammanträdet efter jordbävningen visar att minst en minister varnade för risken för härdsmälta i kärnkraftverken timmarna efter att tsunamin slagit in över kusten.

– Om temperaturen i reaktorhärden stiger efter åtta timmar, ökar risken för att en härdsmälta ska äga rum, ska ministern, som inte namnges, ha varnat enligt protokollet som offentliggjordes i fredags.

Jordbävningen för exakt ett år sedan var den kraftigaste som någonsin uppmätts i Japan. Än i dag beräknas 325 000 människor vara hemlösa på grund av skalvet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.