Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arriella får inte krama sin mamma – riskerar att dö

Arriella Andrews, fyra månader, föddes med sjukdomen SCID. Foto: FACEBOOK
Nu vädjar mamma Cassidy-Loren Andrews, 27, om hjälp i brittiska medier. Foto: FACEBOOK

Lilla Arriella Andrews, sju månader, kunde ha dött av en kyss från mamma.

Nu är hon i desperat behov av en transplantation.

Utan den kommer hon att dö.

– Det är varje förälders mardröm, säger mamma Cassidy-Loren Andrews, 27, till Daily Mail.

När sju månader unga Arriella Andrews, från Storbritannien, föddes saknade hon immunförsvar helt och hållet.

Nu har hon tillbringat mer än en månad inspärrad på sjukhus och pumpats full av antibiotika – för att tampas med de infektioner hennes egen kropp inte klarar av att hantera. Det skriver Daily Mail.

Vid födseln kunde flickan genast diagnostiseras med sjukdomen svår kombinerad immunbrist, SCID. Det är samma genetiska sjudom som Jake Gyllenhaals karaktär i filmen ”Bubble boy” från 2001 kämpar med.

Trodde inte det var på riktigt

Liksom karaktären i filmen har Arriella varit avspärrad från verkligheten. Fram tills nyligen har flickan levt bakom glas – för att skydda sin känsliga kropp.

Hittills, berättar mamman, har hon aldrig fått uppleva riktigt solsken.

– När jag såg filmen trodde jag det var ett påhittat tillstånd, jag insåg aldrig att det var på riktigt. Nu drabbar det plötsligt min lilla flicka, säger Cassidy-Loren Andrews, 27, som jobbar som sjuksköterska, till Daily Mail.

Flickan i januari månad. Foto: FACEBOOK

Mamman vädjar i brittiska medier

Nu har Arriella Andrews flyttats till ett sjukhus i London, där hon fått ett rum med luftfilter som möjliggör kroppslig kontakt. Innan dess behövde mamman bära handskar, sjukhusrock, och munskydd för att överhuvudtaget få komma nära sin dotter.

– När jag insåg att jag var gravid i maj förra året, var det inte här jag trodde jag skulle befinna mig ett år senare. Du tror aldrig att det ska hända ditt barn, säger Andrews.

Trots att de äntligen får vara nära varandra, är bebisens tillstånd livshotande. Får inte Arriella en benmärgstransplantation snarast, kommer hon dö.

 Det är därför som Cassidy-Loren Andrews nu vädjar i brittiska medier att fler ska anmäla sig som organdonatorer.

– Kan jag få fler personer att gå med i benmärgsregistret, eller hjälpa någon annan familj med ett sjukt barn, då har jag uppnått någonting värt all möda, säger hon till Daily Mail.

Mamman berättar att, trots den stora tragedin, har Arriellas sjukdom gett henne ett särskilt perspektiv på livet.

– Att gå igenom detta med Arriella har verkligen ändrat mitt perspektiv på saker och ting. Som en sjuksköterska har jag alltid varit den som hjälper människor, inte den som själv behöver hjälp, säger Cassidy-Loren Andrews till Daily Mail.

Svår kombinerad immunbrist (SCID)

SCID är ett samlingsnamn för de allvarligaste formerna av medfödda immunbrister. SCID karaktäriseras av ett bristande immunförsvar, som antingen fungerar dåligt, eller inte alls.

 

Under de första månaderna i livet riskerar barn att få svåra infektioner, diarré, och svårbehandlade svampinfektioner. Även utslag på huden är vanligt förekommande.

 

Stamcellstransplantation är den enda behandlingen som botar sjukdomen, och en sådan behandling måste ske tidigt. Därefter väntar regelbundna kontroller under hela livet.

 

SCID är ett exempel på en grupp av ovanliga sjukdomar som har haft stor betydelse för kunskap kring immunförsvarets funktioner. Av den anledningen bedrivs intensiv forskning kring genetiska förändringar och hur de påverkar immunförsvaret.

 

I Sverige föds mellan två och tre barn med SCID. Det finns ett tjugotal personer i landet som fötts med sjukdomen, men sedan blivit botade.

 

Källa: Socialstyrelsen, 2016.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!