Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arrangörer backar om poliser i streetrace

De poliser som anklagats för att ha medverkat i en filmad streetracetävling har fått förklara sig för sin chef - och står under internutredning. 

Men nu backar arrangören från uppgifterna om polisens påstådda buskörning. 

"Vi är ett gäng grabbar som gillar att gasa bara", skriver arrangören i ett sms till Expressen.

Historierna om vad som egentligen hände vid Jordbrolänken utanför Stockholm går isär och arrangören tar plötsligt tillbaka sina påståenden. 

Vittnen som Expressen har pratat med - däribland arrangören - har hävdat att polisbilen deltog i den olagliga tävlingen. Detta i form av en improviserad "repa" som filmades mellan tävlingsloppen. Men när poliserna under dagen träffade sin chef framkom en helt annan version av händelseförloppet. 

– De är på väg till ett annat jobb, de ser de här människorna och säger "gå härifrån". Sen bedömer de att de ska åka därifrån och då kör den andra bilen också, säger Christian Agdur, polismästare i Södertörn. 

"En av oss"

Under söndagen påstod tävlingsarrangören att han var säker på sin sak: poliserna deltog i streetracetävlingen.  

– Efter tio minuter var de en av oss, sa han då. 

Men när Expressen kontaktar arrangören igen under måndagen vill han inte längre kommentera händelsen. I ett sms väljer han i stället att backa från uppgifterna: "Det ni fått höra av mig stämmer inte. Polisen har rätt med vad de sagt. Vi är ett gäng grabbar som gillar att gasa bara".  

Föraren i bilen som ser ut att tävla mot polisbilen, säger att han ville "jävlas med polisen." 

– Jag accelererade upp så det skulle se ut som att jag "raceade" mot polisen. Jag var orolig att de skulle stanna mig eftersom det är stoppförbud på den vägen, säger han. 

Han tycker heller inte att situationen kan kallas för en streetracetävling. 

– Jag deltog inte i något race. Jag har blivit nedringd av medierna, nu vill jag bara andas och ta det lugnt, säger han under måndagen.

Flera poliser

En person som filmade händelsen påstår att polisbilen man ser på filmen inte var den första på platsen. En annan patrull ska ha anlänt tidigare och jagat i väg en av deltagarna i den olagliga tävlingen.

- När den andra polisbilen kom trodde jag att man skulle ställa sig på tvären eller tvinga ner den andra bilen i vägrenen. Men de ställer sig bredvid i stället, det ser lite konstigt ut, säger uppgiftslämnaren och tillägger:

- Som jag uppfattade det deltog inte polisen aktivt, jag tror inte att det var deras avsikt att tävla. Den andra killen "raceade" absolut inte heller, det tror jag inte att han skulle våga. De körde ju inte så fort som de som verkligen tävlade. Men folk runtomkring stod och hetsade och polisen kanske tyckte att det var en plojgrej, att de drog i väg så där. Sedan tog det bara sekunder tills flera andra polisbilar kom och jagade i väg de som var där.

Enligt tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem kan polisens förklaring och de nya uppgifterna mycket väl stämma, men lämnar fortfarande många frågor obesvarade.

– Att polisen skulle vara på ett annat uppdrag och hamna på en startplats, där de drar i väg samtidigt som den andra bilen. Det ger ett närmast fantastiskt intryck, säger han och fortsätter:

– Oavsett vilken den riktiga versionen är så gör polisen i det här sammanhanget sig till åtlöje. Även om man har de bästa avsikter, så blir det ett sorts löje över det man ser.

Polisen har upprättat en anmälan om tjänstefel och ärendet ligger hos chefsåklagaren Eva Finné vid riksenheten för polismål. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.