Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arrangörens ord efter våldsamma massmötet

Gusten Holm sammanfattar demonstrationerna i centrala Stockholm.
Filip Sjöström arrangerade lördagens demonstration mot coronarestriktioner.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Demonstranter utan munskydd flockades på Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tumult vid Medborgarplatsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Hundratals deltog i demonstrationen vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm i helgen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Filip Sjöström, 30, är mannen bakom lördagens massdemonstration mot coronarestriktionerna. 

Han menar nu att polisledningen bär ansvar för de poliser som skadades i tumultet. 

Arrangören säger sig inte ha någon anhörig som blivit allvarligt sjuk i covid-19 – men å andra sidan är han skeptisk till att det finns en sådan virussjukdom. 

– Det är därför jag ställer väldigt mycket frågor och vill väcka det svenska folket i att ifrågasätta, säger han.

Nu planeras en ny aktion den 20 mars, enligt Aftonbladet.

Hälsoentreprenören Filip Sjöström stod som värd för lördagens olagliga demonstration i Stockholm, av honom själv kallat en manifestation, mot coronarestriktionerna som syftar till att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. 

Filip Sjöström deltog även i ”Idol” 2017 och under demonstrationen sjöng han ”Stad i ljus”. 

Filip Sjöström arrangerade lördagens demonstration mot coronarestriktioner.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Bilder och videoklipp från platsen visar hur demonstranterna samlades på Medborgarplatsen för att lyssna på talare, och sedan rörde sig i ett tätt packat tåg mot Kungsträdgården. 

Smittskyddsläkaren om demonstrationen: ”Oerhört allvarligt”

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare för region Stockholm, kallade arrangemanget för ”oansvarigt” och ”oerhört allvarligt”, i en intervju med Expressen. Hon menar att demonstrationen riskerar att öka smittspridningen ytterligare, leda till ökat behov av sjukvård och ökad press på den hårt belastade sjukvårdspersonalen, och i slutändan fler dödsfall. 

– Jag ifrågasätter inte sjukvårdspersonalen. Jag känner personligen sjuksköterskor och läkare och sådana som jobbar jättehårt på de här avdelningarna. Vi måste hjälpa dem. Men att stänga ner ett helt samhälle på grund av att vi har undvikit och fuskat med att investera, att vi har nedmonterat sjukvården, det är helt fel att göra så, säger Filip Sjöström.  

Hundratals demonstranter var på plats i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Demonstranter drabbade samman med polis när de forcerade polisens mänskliga mur på Guldbron från Slussen till Gamla stan. Sex poliser skadades, varav en behövde vård.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Filip Sjöström kallar pandemin för ett ”påstående”

Filip Sjöström delar inte bilden av att stora folksamlingar riskerar att öka smittspridningen och därmed bidra till högre belastningen på sjukvården, fler allvarligt sjuka och ytterligare dödsfall. 

– Jag ser inte det. Då skulle vi ha gjort det här förra året, för två år sedan, för tre år sedan, för tio år sedan. Vi skulle ha haft lagar som säger att man inte får samlas i grupper. Vi skulle ha haft isolering och restriktioner alla tidigare år. För det finns inget som pekar på att det skulle behövas extra mycket i år, när jag tittar på statistiken, säger Filip Sjöström, som kallar pandemin för ett ”påstående”.  

Filip Sjöström syftar bland annat på statistik för totalt antal dödsfall under pandemin och statistik kring belastning på sjukvården, som enligt honom inte sticker ut med jämförbara år. 

SCB:s statistik från 2020 visar dock på en överdödlighet under 2020. Mellan den 1 januari och den 30 november dog 87 511 personer i Sverige, enligt SCB. Det är 4 859 dödsfall fler än genomsnittet för motsvarande period under åren 2015–2019.

November 2020 var dessutom den dödligaste novembermånaden sedan 1918, då spanska sjukan bröt ut, enligt SCB.

Men Sjöström menar att det dödliga är de långsiktiga effekterna på folkhälsan av att leva under restriktioner. 

Lägger ansvaret för skadade poliser på polisbefälen

När demonstrationståget hade nått Guldbron mellan Slussen och Gamla stan hade poliser bildat en kedja för att stoppa den olagliga sammankomsten. 

Det blev våldsamheter och sex poliser skadades under sammanstötningen, en av dessa behövde sjukhusvård. 

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt, sa Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, om arrangemanget. 

Filip Sjöström:

– Jag verkligen att det var onödigt att utsätta poliserna för risken att blockera vägen när människor ska ta sig fram. 

Till Aftonbladet säger Filip Sjöström också att en ny aktion planeras.

– Det kommer hända någonting den 20 mars, men jag vet inte exakt vad, säger han till tidningen.

Filip Sjöström: ”Jag ser att människor får konstiga symtom”

Vad säger du om att polisen försökte upprätthålla pandemilagens begränsning av folksamlingar? 

– Vi är ju för att vi ska öppna upp samhället och ta bort mycket av de här begränsningarna, restriktionerna och lagstiftningen som begränsar våra grundläggande, mänskliga rättigheter. Att kunna samlas, friheten att kunna uttrycka våra åsikter och komma samman – det är vad vi vill, säger Filip Sjöström.  

Vad tror du att covid-19 är för något? Håller du med om det grundläggande: Att det är en virussjukdom? 

– Jag ser att människor blir sjuka. Jag ser att människor får lite konstiga symtom som vi inte haft förut. Det går inte att komma ifrån. Speciellt för ett år sedan, i mars och maj, så var det något konstigt som hände. Men utöver det så vet jag inte. Och det är därför jag ställer väldigt mycket frågor och vill väcka det svenska folket i att ifrågasätta. 

Filip Sjöström: ”Jag kan vara väldigt empatisk”

Har du någon anhörig eller vän som drabbats av covid och blivit allvarligt sjuk? 

– Nej, tyvärr inte. Jag har ingen i min närmaste krets, som jag känner väl, som har fått allvarliga komplikationer som skulle kunna betraktas som att de härrör från covid-19. 

Tror du att du skulle se annorlunda på det om du hade till exempel en äldre familjemedlem som gått bort i det här? 

– Jag tror inte det. Jag kan vara väldigt empatisk och se till enskilda fall och känna empati för människor. Sedan tror jag att jag är bra på att lyfta blicken och se hur vi hjälper världen på bästa sätt just nu. Det är min frågeställning och det är den som jag jobbar efter varje dag. 

Filip Sjöström får hjälp med 20 000-kronorsboten

Medierapporteringen kring demonstrationen talade om hundratals deltagare, de allra flesta utan munskydd och och närmare än två meter till varandra. 

Flera poliser skadades vid demonstrationen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Här flockas demonstranterna på Medborgarplatsen under lördagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klart är att antalet var betydligt högre än den begränsning om åtta personer som pandemilagen föreskriver – och länsstyrelsen har meddelat att Filip Sjöström kommer att få betala 20 000 kronor i böter. 

– Det var väntat. Länsstyrelsen meddelade mig i fredags att det skulle ske om den här manifestationen genomfördes. Det är som det är och jag kommer bestrida boten. Som jag förstått det ska den betalas först. Om det är så kommer jag få hjälp av hundratals människor som har hört av sig och redan börjat skicka pengar till mig. 

Coronademonstrationen: Detta hände under dagen

Här är vad du behöver veta om helgens coronademonstration.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.