Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arrangören: ”Det är vår rättighet att leva”

Hör initiativtagaren till manifestationen på Sergels torg Ibi Chune Jogestrand berätta.
Black lives matter-demonstration på Sergels torg på onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Black lives matter-demonstration på Sergels torg på onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Black lives matter-demonstration på Sergels torg på onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Black lives matter-demonstration på Sergels torg på onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ibi Chune Jogestrand är en av arrangörerna till Black lives matter-demonstrationen på Sergels torg.
Foto: Privat
1 / 7

Polisen har löst upp Black lives matter-demonstrationen på Sergels torg på grund av för mycket folk.

Men arrangörerna är nöjda.

– Det är jättebra att det dök upp så mycket folk, men man bör tänka på att vi är mitt i en pandemi, säger Ibi Chune Jogestrand.

På onsdagseftermiddagen samlades tusentals personer på ett soligt Sergels torg i centrala Stockholm. Anledningen till demonstrationen var att visa solidaritet med Black lives matter-rörelsen.

– Svarta dödas av poliser i USA. Det finns poliser som rasprofilerar, förtrycker och maktutövar även här. Inte i samma utsträckning som i USA och ingen har dödats, men om man inte säger något kanske det händer även här, säger Ibi Chune Jogestrand.

Hon är en av arrangörerna av demonstrationen, tillsammans med Mona Hassan och Queen Jonsson.

– Det här ligger oss varmt om hjärtat, det är vår rättighet att leva.

Polisen löste upp demonstration

När Expressen når Ibi Chune Jogestrand har polisen löst upp demonstrationen.

– Vår demonstration är över. På polisens order har vi sagt till alla att vi inte får vara mer än 50 personer och att folk måste röra sig. Men folk har valt att stanna och det är fortfarande folk, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag personligen tycker självklart att det är fint att se så många engagerade och allierade med oss svarta så det är bra, men vi har som sagt fått från polisen att vi inte får vara fler än 50 personer. Sen dök det upp mer folk. Jag tycker personligen att det är jättebra, men jag tycker också att man bör tänka på att vi är mitt i en pandemi.

Försökte hålla social distansering

Hade ni som arrangörer kunnat göra något för att säkerställa social distansering?

– Vi har ritat kryss på hela plattan (Sergels torg, reds anm) med två meters avstånd men folk har struntat i det. Vi har också varit tydliga med detta på våra sociala medier, att vi bara har tillstånd för 50 personer, och varit uppe och pratat i micken om att folk måste röra sig, säger Ibi Chune Jogestrand.

Hon har förståelse för polisens beslut att skingra folkmassan, och säger att polisen har varit tillmötesgående och informativ.

– Nu tycker jag att vårt ansvar är över och vi är här som privatpersoner.

BAKGRUNDEN TILL PROTESTERNA I USA

• Oroligheterna i USA bröt ut sedan den svarta mannen George Floyd kvävdes till döds av en vit polis i Minneapolis, måndagen den 25 maj. Allt filmades.

• Protester och kravaller har utbrutit i över 100 städer runtom i USA. Nationalgardet har inkallats på en del håll, bland annat i Minneapolis.

Se starka filmen när polisbilen omringas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.