Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arrangör döms efter corona-protester

Expressens reporter på plats vid demonstrationen den 6 juni i Stockholm.
Demonstrationen den 6 juni 2021.
Foto: JANNE ÅKESSON
Vaccinmotståndare manifesterar på temat "för ett fritt Sverige utan vaccinpass" i januari i år.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av ledarna bakom den så kallade Frihetsrörelsen döms att betala vite om 60 000 kronor. 

Mannen bedöms ha varit arrangör vid två demonstrationer mot corona-restriktioner i Stockholm i maj och juni förra året.

Protesterna samlade hundratals personer, trots att det då tillfälliga maxtaket var åtta personer vid offentliga sammankomster.

Det är förvaltningsrätten som i två domar beslutat att mannen i 30-årsåldern ska betala totalt 60 000 kronorna i vite. Anledningen är att han, både enligt länsstyrelsens och rättens bedömning, var arrangör dels vid ”Första majtåget för frihet och sanning” och dels vid en senare demonstration den 6 juni i fjol.

Rätten konstaterar att han ”inte vidtagit några åtgärder för att begränsa deltagarantalet” utan ”tvärtom har han agerat för att samla fler personer” än tillåtet. 

Försvaret: En ”tolkningsfråga”

Som bevis lutar man sig bland annat mot länsstyrelsens tillsyn den 1 maj och enligt den var mannen ”frontfigur” och talare vid demonstrationen. Man lutar sig också mot filmmaterial på Youtube där mannen ses längst fram i demonstrationståget, hållande en megafon. Enligt länsstyrelsen var han också den 6 juni frontfigur.

Mannen hävdar i stället att vem som anordnat demonstrationerna är en ”tolkningsfråga” och säger att han rätt att vara på allmän plats.

Han har också argumenterat för att pandemilagen och dess inskränkningar inte rimmar med EU-rätten och att han därför haft ”rätt” att samla personer offentligt. Men rätten köper inte det resonemanget:

Behovet av att skydda människor mot sjukdomen (covid-19, reds. anm) utgör enligt förvaltningsrätten grund för att begränsa mötes- och demonstrationsfriheten enligt såväl svensk grundlag som europeisk rätt.

Ingår i konspirationsteoretisk miljö

Under demonstrationen den 6 juni sjöng deltagarna bland annat ”Sång till friheten”. På ett av plakaten stod: ”Vaccinet är mord”. Åtminstone två personer greps för våldsamt upplopp i samband med händelsen.

Enligt tidskriften Expo, som också rapporterat om domen, är mannen en central person inom vad Expo kallar den konspirationsteoretiska antivaccin- och anticorona-miljön.

Det var Frihetsrörelsen som fick tillstånd att i januari i år arrangera en demonstration i Stockholm för 3 000 personer. Protesterna var riktade mot vaccinpass och bland annat deltog nazister från NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt Expo upplöstes Frihetsrörelsen som organisation förra månaden efter interna stridigheter.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas och gå vidare till kammarrätten.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.