Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aron: "Jag bajsade på mig på Sydpolen"

"Jag tänkte att jag kan ge folk där hemma lite perspektiv, och ett gott skratt, när de klagar på att det är kallt att vänta på bussen", säger Aron Andersson. Foto: Privat
Aron Andersson har deltagit i fyra Paralympics och var den förste att bestiga Kebnekaise med rullstol. Foto: Privat

"En obehaglig incident inträffade under äventyraren Aron Anderssons pågående försök att som rullstolsburen skida till Sydpolen. Han körde på en snökam, välte, trillade ned i snön. Sedan hände det.

– Jag bajsade på mig, på Sydpolen, i minus 22 grader. Det sög. Fett. Men rent krasst: man överlever sådant också, menar Aron Andersson.

Den 28-årige äventyraren och elitidrottaren från Täby gör den här skidturen för att samla in pengar till Barncancerfonden. När han var nio år opererades han själv för cancer och hamnade i rullstol.

– Jag hade en väldig tur som överlevde. Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och fjorton år och det vill jag ändra på, säger Aron Andersson, som hittills under sitt äventyr dragit ihop fyra miljoner kronor till fonden.

I ett inlägg på Facebook skriver han: "Barncancer är jobbigt på riktigt. Att skita på sig på sin väg till Sydpolen är inget i jämförelse." Aron Andersson låg där i snön och började gapskratta. Sedan blev det ett väldigt kallt "toabesök" i snön och ett par kalsonger som fick slängas.

"Ingen höjdare"

För Expressen berättar han varför han valde att dela med sig av den tragikomiska händelsen:

– Att gå på toa utomhus i minus 22 grader med magsjuka är ingen höjdare, så då tänkte jag att jag kan ge folk där hemma lite perspektiv, och ett gott skratt, när de klagar på att det är kallt att vänta på bussen.

"Att gå på toa utomhus i minus 22 grader med magsjuka är ingen höjdare", säger Aron Andersson.

Magsjukan som Aron Andersson drabbades av har tvingat honom att ändra planerna, som gick ut på att skida över Antarktis till Sydpolen, 64 mil i en sitski, vid en temperatur som kan vara nere på minus 35 grader.

– När min magsjuka var som värst insåg vi att vi aldrig skulle kunna genomföra den ursprungliga planen då jag var för slut, berättar han.

46 kilometer kvar

På Facebook skriver han: "När jag har det så där jobbigt och börjar tycka synd om mig själv. Då försöker jag zooma ut. Jag zoomar ut från min egen lilla självömkande bubbla och tänker på varför jag egentligen gör det här. Jag tänker på alla de barn ute i landet som just nu ligger i en sjukhussäng och mår pyton samtidigt som cellgiftet pumpar in i deras späda kroppar."

För att inte riskera sin hälsa under det pågående äventyret i Antarktis fick Aron Andersson lifta med ett fyrhjulsdrivet fordon en del av trippen, men nu är han i gång och skidar igen.

– Vi hoppas vara framme vid Sydpolen på onsdag. Just nu har vi cirka 46 kilometer kvar och det borde vi klara på tre dagar.

Aron Andersson är en rutinerad idrottsman, som har deltagit i fyra Paralympics, var den förste att bestiga Kebnekaise med rullstol, har simmat från Åland till Grisslehamn och för ett år sedan besteg han Afrikas högsta berg, Kilimanjaro.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!