"Jag tänkte att jag kan ge folk där hemma lite perspektiv, och ett gott skratt, när de klagar på att det är kallt att vänta på bussen", säger Aron Andersson. Foto: Privat"Jag tänkte att jag kan ge folk där hemma lite perspektiv, och ett gott skratt, när de klagar på att det är kallt att vänta på bussen", säger Aron Andersson. Foto: Privat
"Jag tänkte att jag kan ge folk där hemma lite perspektiv, och ett gott skratt, när de klagar på att det är kallt att vänta på bussen", säger Aron Andersson. Foto: Privat
Aron Andersson har deltagit i fyra Paralympics och var den förste att bestiga Kebnekaise med rullstol. Foto: PrivatAron Andersson har deltagit i fyra Paralympics och var den förste att bestiga Kebnekaise med rullstol. Foto: Privat
Aron Andersson har deltagit i fyra Paralympics och var den förste att bestiga Kebnekaise med rullstol. Foto: Privat

Aron: "Jag bajsade på mig på Sydpolen"

Publicerad

"En obehaglig incident inträffade under äventyraren Aron Anderssons pågående försök att som rullstolsburen skida till Sydpolen. Han körde på en snökam, välte, trillade ned i snön. Sedan hände det.

– Jag bajsade på mig, på Sydpolen, i minus 22 grader. Det sög. Fett. Men rent krasst: man överlever sådant också, menar Aron Andersson.

Den 28-årige äventyraren och elitidrottaren från Täby gör den här skidturen för att samla in pengar till Barncancerfonden. När han var nio år opererades han själv för cancer och hamnade i rullstol.

– Jag hade en väldig tur som överlevde. Barncancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn mellan ett och fjorton år och det vill jag ändra på, säger Aron Andersson, som hittills under sitt äventyr dragit ihop fyra miljoner kronor till fonden.

I ett inlägg på Facebook skriver han: "Barncancer är jobbigt på riktigt. Att skita på sig på sin väg till Sydpolen är inget i jämförelse." Aron Andersson låg där i snön och började gapskratta. Sedan blev det ett väldigt kallt "toabesök" i snön och ett par kalsonger som fick slängas.

"Ingen höjdare"

För Expressen berättar han varför han valde att dela med sig av den tragikomiska händelsen:

– Att gå på toa utomhus i minus 22 grader med magsjuka är ingen höjdare, så då tänkte jag att jag kan ge folk där hemma lite perspektiv, och ett gott skratt, när de klagar på att det är kallt att vänta på bussen.

"Att gå på toa utomhus i minus 22 grader med magsjuka är ingen höjdare", säger Aron Andersson.

Magsjukan som Aron Andersson drabbades av har tvingat honom att ändra planerna, som gick ut på att skida över Antarktis till Sydpolen, 64 mil i en sitski, vid en temperatur som kan vara nere på minus 35 grader.

– När min magsjuka var som värst insåg vi att vi aldrig skulle kunna genomföra den ursprungliga planen då jag var för slut, berättar han.

46 kilometer kvar

På Facebook skriver han: "När jag har det så där jobbigt och börjar tycka synd om mig själv. Då försöker jag zooma ut. Jag zoomar ut från min egen lilla självömkande bubbla och tänker på varför jag egentligen gör det här. Jag tänker på alla de barn ute i landet som just nu ligger i en sjukhussäng och mår pyton samtidigt som cellgiftet pumpar in i deras späda kroppar."

För att inte riskera sin hälsa under det pågående äventyret i Antarktis fick Aron Andersson lifta med ett fyrhjulsdrivet fordon en del av trippen, men nu är han i gång och skidar igen.

– Vi hoppas vara framme vid Sydpolen på onsdag. Just nu har vi cirka 46 kilometer kvar och det borde vi klara på tre dagar.

Aron Andersson är en rutinerad idrottsman, som har deltagit i fyra Paralympics, var den förste att bestiga Kebnekaise med rullstol, har simmat från Åland till Grisslehamn och för ett år sedan besteg han Afrikas högsta berg, Kilimanjaro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag