Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aron Flam friades – domen överklagas

Aron Flam efter frikännandet: ”Förnuftigt”
Aron Flam åtalades för omslaget på sin bok – och frikändes.
Aron Flam under rättegången i Stockholms tingsrätt.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Komikern och författaren Aron Flam friades av tingsrätten.
Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren överklagar den friande domen i målet om symbolen ”En svensk tiger”.

Författaren Aron Flam friades från upphovsrättsbrott av Stockholms tingsrätt, men åklagare Daniel Ludvigsson ger inte upp.

– Jag har kommit fram till att saken behöver prövas i högre instans, säger han.

Komikern och författaren Aron Flam åtalades för att ha brutit mot upphovsrätten när han använde en parodisk version av symbolen ”En svensk tiger” på omslaget till sin bok ”Det här är en svensk tiger”.

Men Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt friade honom med motiveringen att hans tiger är ett parodiskt inslag i hans kommunikation – och därför faller under det så kallade parodiundertaget.

”Glad och lättad”

Den friande domen välkomnades av många publicister och kulturskribenter.

– Jag är oerhört glad och lättad, sade Aron Flam till Expressen efter domstolens beslut.

Men kammaråklagare Daniel Ludvigsson håller fast vid sin ståndpunkt att Flam ska dömas till villkorlig dom och böter.

– Efter analys av Patent- och marknadsdomstolens dom har jag gjort en samlad bedömning och kommit fram till att saken behöver prövas i högre instans, säger han i ett pressmeddelande.

Ludvigsson säger att ”parodiundantaget inte är tillämpligt i detta specifika fall”.

”Väldigt överraskad”

– Jag är väldigt överraskad. Åklagaren verkar inte förstå att parodiundantaget inte bara gäller sådant som är lättsamt skojsigt ... Staten ska inte ingripa mot yttrandefrihetens innersta kärna där satir är en viktig del, säger advokat Monique Wadsted, som företräder Aron Flam, till Dagens Nyheter. 

”En svensk tiger” är konstnären Bertil Almqvists symbol från andra världskriget. Upphovsrätten ägs av Beredskapsmuseet som polisanmälde Aron Flam. 

Rättens ordförande Carl Rosenmüller sade efter den friande domen den 9 oktober till SVT:

– Då finns parodiundantaget och det tycker vi har varit tillämpligt. Han har mer drivit med budskapet bakom tigern än med originalverket.

Användes i kampanj

Bilden användes ursprungligen i en kampanj under andra världskriget för att uppmana svenskarna att tiga om rikets angelägenheter och inte avslöja några hemligheter.  

På Flams bild gör tigern Hitler-hälsning och har en armbindel med hakkors, detta för att driva med vad han ser som svensk eftergivenhet gentemot Hitlertyskland under andra världskriget.


TV: Sara Ilar om fallet ”En svensk tiger”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.