HOPPAS PÅ ISIGT FÖRE. Aron Andersson åker Vasaloppet på en specialbyggd kälke. Foto: Henrik HanssonHOPPAS PÅ ISIGT FÖRE. Aron Andersson åker Vasaloppet på en specialbyggd kälke. Foto: Henrik Hansson
HOPPAS PÅ ISIGT FÖRE. Aron Andersson åker Vasaloppet på en specialbyggd kälke. Foto: Henrik Hansson
Nu siktar han på att göra den svenska klassikern. Foto: Henrik HanssonNu siktar han på att göra den svenska klassikern. Foto: Henrik Hansson
Nu siktar han på att göra den svenska klassikern. Foto: Henrik Hansson
Som första person i rullstol besteg Aron Anderson Sveriges högsta berg Kebnekajse. Foto: PrivatSom första person i rullstol besteg Aron Anderson Sveriges högsta berg Kebnekajse. Foto: Privat
Som första person i rullstol besteg Aron Anderson Sveriges högsta berg Kebnekajse.  Foto: Privat
Aron Anderson har cyklat 120 mil till Paris på sju dagar och deltagit i fyra Paralympics. Foto: PrivatAron Anderson har cyklat 120 mil till Paris på sju dagar och deltagit i fyra Paralympics. Foto: Privat
Aron Anderson har cyklat 120 mil till Paris på sju dagar och deltagit i fyra Paralympics. Foto: Privat
Aron Anderson från Täby strax norr om Stockholm var bara sju år när han fick sitt cancerbesked. Foto: PrivatAron Anderson från Täby strax norr om Stockholm var bara sju år när han fick sitt cancerbesked. Foto: Privat
Aron Anderson från Täby strax norr om Stockholm var bara sju år när han fick sitt cancerbesked. Foto: Privat

Aron Anderson kör klassikern utan ben

Publicerad

MORA. Värken i rumpan var cancer. Aron Anderssons liv har varit fyllt av så smärta och dödsångest.

Cancern gjorde honom delvis förlamad.

- För mig handlar det inte om att leva - utan att vara vid liv, säger Aron Andersson, 25.

I morgon åker han Vasaloppet.

Aron Andersson hoppas att det blir kallt och isiga spår så han ska hinna med att staka den klassiska sträckan på sex timmar.

Han gör det sittande i en specialbyggd kälke.

Aron Andersson från Täby strax norr om Stockholm var bara sju år när han fick sitt cancerbesked.

- Jag hade ont när jag satt på rumpan. Vi fick först beskedet om att det kunde vara växtvärk.

Tumör i korsbenet

Lille Aron blev tröttare för varje dag. En dag fick han också hög feber. Dagen efter hittade läkarna en knytnävsstor cancertumör i korsbenet som sitter i bäckenet.

- Det var en lång mardröm, säger Aron Andersson.

Efter cellgifter och strålning tvingades läkarna efter ett års behandling operera. Under operationen skadades nerver som gjorde att Aron delvis blev förlamad. Men mardrömmen var inte över. Cancern kom tillbaka tre gånger. Nu i hans lungor.

I dag är han frisk - men det krävdes ytterligare 14 operationer. Den plågsamma sjukdomen har gjort honom stark. Hans livsgnista har gjort att han var först att bestiga det 2 100 meter höga berget Kebnekaise i rullstol.

- Jag gick med kryckor, kravlade och kröp. Pulsen var så hög och jag var så trött att jag stannade var femtonde meter för att kunna fortsätta gå.

Cyklade till Paris

Han har även cyklat 120 mil till Paris på sju dagar och deltagit i fyra Paralympics.

Nu siktar han på att göra den svenska klassikern - med Vasaloppet, Vansbrosimning, Vätternrundan på cykel och Lidingöloppet i löpning. I sin rullstol - under 24 timmar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag