Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arnaults liv i fängelset: Besök av Engdahl – och permission

Om mindre än ett år kan Jean-Claude Arnault släppas ur fängelset.
Nyligen hade Arnault fyra timmars permission i Kungsbacka.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jean-Claude Arnault vid rättegången i Svea Hovrätt.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl har besökt Jean-Claude Arnault i fängelset.Foto: OLLE SPORRONG
Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson 2015.Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

Om mindre än ett år kan Jean-Claude Arnault släppas ur fängelset.

En del i hans väg tillbaka är att få regelbundna besök av Horace Engdahl. 

– Horace Engdahl har besökt honom, säger nära vännen Stig Larsson. 

Nyligen hade Arnault fyra timmars permission i Kungsbacka. Där åt han lunch på en restaurang med husmanskost, promenerade och betraktade skulpturer.

Våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault avtjänar sitt straff på anstalten i Skogome. Där har han suttit inlåst sedan domen i Svea hovrätt i fjol: Två och ett halvt års fängelse för två fall av våldtäkt. Med hänvisning till sin ålder – 73 år – och det faktum att sju år gått mellan våldtäkterna och domen – ville kulturprofilen få sitt straff kortat. Så blev det inte.

Nu är det mindre än ett år kvar till 22 maj 2020 – dagen då han kan bli villkorligt frigiven. För att förbereda sig för ett liv utanför murarna ansökte han nyligen om - och fick – permission för att utföra ”frigivningsförberedande åtgärder.”

Promenerade och åt lunch

Arnault ville helst besöka Göteborg men permissionen flyttades istället till Kungsbacka. 

Den 12 augusti skedde hans första permission. Besöket inleddes vid lunchtid när Arnault anlände i en kriminalvårdsbil till Kungsbacka stadshus. Sällskapet – han och två kriminalvårdare – promenerade längs Storgatan innan de besökte en lunchrestaurang som serverar husmanskost.

Därpå följde en promenad där Arnault betraktade olika skulpturer. Till sist satte sig trion på en parkbänk och samtalade innan permissionen började lida mot sitt slut.

Under besöket ville Arnault inte svara på Expressens frågor. Hans advokat Björn Hurtig har heller inte gått att nå för en kommentar.

Fått besök av vännen

En av Arnaults mest lojala försvarare var och är den mångårige vännen Horace Engdahl. Den tidigare ständige sekreteraren har fått tillstånd att hälsa på 73-åringen i fängelset. Horace Engdahl har redan besökt Arnault på Skogome, det bekräftas av deras gemensamma vän, författaren Stig Larsson.

– Horace beskrivning är att han fick en chock. Det är en tung anstalt, han sitter ju bland mördare, säger Stig Larsson.

Han fortsätter:

– Jag har inte besökt honom [Jean-Claude Arnault] på anstalten, men däremot har jag besökt honom på häktet. 

Stig Larsson är nära vän med både Jean-Claude Arnault och Horace Engdahl.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Att jag inte besökt honom på anstalten är av ekonomiska skäl, annars hade jag självklart gjort det, säger han och tillägger:

– Mitt intryck är att Jean-Claude mår efter omständigheterna väl.

– Jag har ju känt honom sedan länge och mitt intryck är att Jean-Claude är en mycket stark person, och han hoppas – som jag tror – att han ska till slut få upprättelse.

”Obegränsade” besök

Enligt de handlingar som Aftonbladet fått ta del av gäller Horace Engdahls tillstånd ”obegränsade besök” på Skogomeanstalten.

I dokumentet står det att besöken från Horace kan ”anses gynnande” för den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault.

Arnault syns tillsammans med sin fru Katarina Frostenson.Foto: TONI SICA / TT NYHETSBYRÅN

Det finns dock ändå vissa restriktioner för hur ofta akademiledamoten får besöka sin vän på anstalten.

– De maximala besöksmöjligheterna är en vardag och en helgdag per vecka, säger anstaltschef Fredrik Lundberg till tidningen.

Jean-Claude Arnaults fru och tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson har genom hela rättsprocessen varit ett stöd för Jean-Claude Arnault. I hovrätten plockades hon in som ett vittne för att berätta om sin make. Under tiden han satt i häkte fick frun besöka honom. Det har inte framgått om hon sökt eller fått tillstånd att besöka honom på Skogome. 

”Sveriges system i ett nötskal”

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som Arnault är dömd för att ha våldtagit. Hon anser att sexualbrottslingar inte straffas nog hårt. I en kommentar om Jean-Claude Arnaults permission och kommande frigivning säger hon:

– Sveriges system i ett nötskal. Sverige är ett paradis för dömda sexförbrytare och våldtäktsmän. En önskan är att Kriminalvården satsar hårt på att dömda får en behandling så att de aldrig begår nya nya sexbrott.

Hon fortsätter:

– Synen och attityden behöver förändras – Sverige måste tänka mer på brottsoffren.

Sitter i ”sexbunkern”

Intagna på Skogome, belägen utanför Göteborg, är alla dömda sexbrottslingar, och den slutna anstalten kallas för ”sexbunkern”.

Arnault hade själv bett om att få avtjäna sitt fängelsestraff på någon av anstalterna Johannesberg eller Kolmården, men fick avslag.

Flera av Sveriges mest ökända sexualförbrytare sitter eller har suttit på Skogomeanstalten, bland andra ”Hagamannen” Niklas Lindgren, som släpptes 2015, och ”Örebromannen” Niklas Eliasson som frigavs villkorligt i fjol.

Arnaults väg tillbaka

21 november 2017. Dagens Nyheter publicerar sin granskning av ”Kulturprofilen” där 18 kvinnor riktar anklagelser mot Arnault.

12 december 2017. Förundersökning inleds mot Jean-Claude Arnault.

12 juni 2018. Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt.

24 september 2018. På rättegångens sista dag beslutar Stockholms tingsrätt att häkta Arnault i väntan på dom.

1 oktober 2018. Arnault fälls för en våldtäkt och döms till två års fängelse.

3 december 2018. Svea hovrätt fäller Arnault för en andra våldtäkt och skärper straffet till två och ett halvt års fängelse.

12 augusti 2019. Jean-Claude Arnault besöker Kungsbacka i en så kallad frihetsförberedande permission.

Anklagades av 18 kvinnor

Jean-Claude Arnault var i decennier relativt okänd utanför kulturkretsar, men det ändrades efter Metoo-hösten 2017.

I ett reportage i Dagens Nyheters, där han kallades ”Kulturprofilen”, intervjuades 18 kvinnor som anklagade Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp. 

Detta ledde till slut till åtal för våldtäkt, och fängelse efter att Arnault överklagat, och en djup kris inom Svenska Akademien.

Expressen har sökt Horace Engdahl samt kvinnan som Arnault är dömd för att ha våldtagit.

Skandalerna i Svenska Akademien – från anklagelser till dom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.