Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet under fem års tid kopplat till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum. Foto: CHRISTINE OLSSON / DNEkobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet under fem års tid kopplat till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum. Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet under fem års tid kopplat till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum. Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Jean-Claude Arnault är en av de centrala gestalterna på kulturklubben Forum och hälftenägare av bolaget ihop med sin hustru Katarina Frostenson som är ledamot i Svenska Akademien. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBLJean-Claude Arnault är en av de centrala gestalterna på kulturklubben Forum och hälftenägare av bolaget ihop med sin hustru Katarina Frostenson som är ledamot i Svenska Akademien. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Jean-Claude Arnault är en av de centrala gestalterna på kulturklubben Forum och hälftenägare av bolaget ihop med sin hustru Katarina Frostenson som är ledamot i Svenska Akademien. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Ekobrottsmyndigheten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Ekobrottsmyndigheten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Ekobrottsmyndigheten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Arnaults klubb utreds för brott under fem år

Publicerad

Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet under fem års tid kopplat till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum.

– Vi har inte blivit delgivna misstankar, säger advokat Björn Hurtig, försvarare av Arnault, och betonar att hans klient nekar till brott.

Redan 2013 fanns misstankar – men då lade myndigheten ner förundersökningen, enligt uppgifter.

I slutet av april meddelade Ekobrottsmyndigheten att man har inlett en förundersökning gällande ekonomisk brottslighet med kopplingar till Svenska Akademien.

Detta efter att Akademien själva lämnat över en advokatutredning de beställt om den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans kulturklubb Forums kopplingar till Svenska Akademien.

I slutet av april meddelade Ekobrottsmyndigheten att man har inlett en förundersökning gällande ekonomisk brottslighet med kopplingar till Svenska Akademien.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Det har ännu inte varit känt på vilket sätt Akademien ansåg att det fanns skäl för Ekobrottsmyndigheten att utreda, men Expressen kan nu avslöja att det rör sig om ekonomiska brottsmisstankar under fem års tid. Perioden som utreds är 2013 till 2017.

Jean-Claude Arnault är en av de centrala gestalterna på kulturklubben Forum och hälftenägare av bolaget ihop med sin hustru Katarina Frostenson som är ledamot i Svenska Akademien.

 

LÄS MER: Utredningen: Kulturprofilen var ”tjänsteleverantör” åt Svenska Akademien 

 

Chefsåklagaren bekräftar

Chefsåklagare Jan Tibbling vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar Expressens uppgifter om brottsutredningen.

– Jag kan bekräfta att det stämmer. Men jag har inga ytterligare kommentarer att lämna.

Enligt uppgifter till Expressen utredde Ekobrottsmyndigheten ekonomisk brottslighet kopplat till Arnaults verksamhet redan 2013, men när misstankarna då utreddes lades förundersökningen ner. 

Jan Tibbling säger att han inte har någon information om detta.

Arnaults advokat Björn Hurtig.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

LÄS MER: Svenska Akademien om Jean-Claude Arnault: Oacceptabelt beteende 

 

Jean-Claude Arnault nekar till brott

Advokat Björn Hurtig är Arnaults försvarare och har tidigare förklarat att hans klient nekar till alla anklagelser.

– Vi har inte blivit delgivna misstankar så det finns ingenting att kommentera. Vi vet inte om att det pågår en utredning, vi vet inget om det.

Så han har inte blivit hörd i utredningen?

– Han har inte blivit hörd.

Är Arnault i Sverige?

– Ingen kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag