Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arnaults klubb utreds för brott under fem år

Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet under fem års tid kopplat till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum. Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Jean-Claude Arnault är en av de centrala gestalterna på kulturklubben Forum och hälftenägare av bolaget ihop med sin hustru Katarina Frostenson som är ledamot i Svenska Akademien. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
Ekobrottsmyndigheten. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Ekobrottsmyndigheten utreder ekonomisk brottslighet under fem års tid kopplat till kulturprofilen Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum.

– Vi har inte blivit delgivna misstankar, säger advokat Björn Hurtig, försvarare av Arnault, och betonar att hans klient nekar till brott.

Redan 2013 fanns misstankar – men då lade myndigheten ner förundersökningen, enligt uppgifter.

I slutet av april meddelade Ekobrottsmyndigheten att man har inlett en förundersökning gällande ekonomisk brottslighet med kopplingar till Svenska Akademien.

Detta efter att Akademien själva lämnat över en advokatutredning de beställt om den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans kulturklubb Forums kopplingar till Svenska Akademien.

I slutet av april meddelade Ekobrottsmyndigheten att man har inlett en förundersökning gällande ekonomisk brottslighet med kopplingar till Svenska Akademien. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Det har ännu inte varit känt på vilket sätt Akademien ansåg att det fanns skäl för Ekobrottsmyndigheten att utreda, men Expressen kan nu avslöja att det rör sig om ekonomiska brottsmisstankar under fem års tid. Perioden som utreds är 2013 till 2017.

Jean-Claude Arnault är en av de centrala gestalterna på kulturklubben Forum och hälftenägare av bolaget ihop med sin hustru Katarina Frostenson som är ledamot i Svenska Akademien.

 

LÄS MER: Utredningen: Kulturprofilen var ”tjänsteleverantör” åt Svenska Akademien 

 

Chefsåklagaren bekräftar

Chefsåklagare Jan Tibbling vid Ekobrottsmyndigheten bekräftar Expressens uppgifter om brottsutredningen.

– Jag kan bekräfta att det stämmer. Men jag har inga ytterligare kommentarer att lämna.

Enligt uppgifter till Expressen utredde Ekobrottsmyndigheten ekonomisk brottslighet kopplat till Arnaults verksamhet redan 2013, men när misstankarna då utreddes lades förundersökningen ner. 

Jan Tibbling säger att han inte har någon information om detta.

Arnaults advokat Björn Hurtig. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

LÄS MER: Svenska Akademien om Jean-Claude Arnault: Oacceptabelt beteende 

 

Jean-Claude Arnault nekar till brott

Advokat Björn Hurtig är Arnaults försvarare och har tidigare förklarat att hans klient nekar till alla anklagelser.

– Vi har inte blivit delgivna misstankar så det finns ingenting att kommentera. Vi vet inte om att det pågår en utredning, vi vet inget om det.

Så han har inte blivit hörd i utredningen?

– Han har inte blivit hörd.

Är Arnault i Sverige?

– Ingen kommentar.