Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arnaults hemliga historia – okända bakgrunden avslöjas

Nyligen hade våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault fyra timmars permission i Kungsbacka.
Jean-Claude Arnault 2006.
Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson 1992.
Foto: JOAKIM STÅHL / ALBERT BONNIERS FÖRLAG

Jean-Claude Arnault lurade alla att han tillhörde en rik familj och gick på elituniversitet – men nu avslöjas hans okända bakgrund i den nya boken ”Klubben”.

I själva verket kom han från enkla förhållanden och utbildade sig till elektriker på yrkesskola.

Samtidigt kommer nya vittnesmål från akademiledamöter om att de utsatts för sexuella ofredanden av Arnault – bland dem Sara Stridsberg som vägrade sitta bredvid honom på middagar.

– Jag tyckte inte att någon kvinna skulle behöva göra det, säger hon i boken.

Den senare våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault gjorde stort intryck på omgivningen när han berättade om sin exklusiva bakgrund. Han sade att han kom från en mycket rik familj i Frankrike och att han hade studerat på ett av de högst ansedda universiteten i Paris.

Nu avslöjar Matilda Gustavsson, kulturjournalist på DN, i sin nya bok ”Klubben” att Arnault växte upp under betydligt enklare omständigheter i Marseille där pappan till en början var försäljare. Och att han gick elektrikerlinjen på en praktisk gymnasieutbildning.

Värnplikt som elektriker

Arnault satt inte heller i fängelse för vapenvägran som han brukade säga, utan gjorde sin värnplikt som elektriker på en flottbas, skriver hon.

Han kom till Sverige 1968. Han brukade berätta att han varit en ledande kraft under studentrevolten i Paris 1968 och därför hade tvingats fly, något som inte heller stämmer, enligt boken.

Arnault satte under 1970- och 1980-talen upp operaföreställningar med både professionella skådespelare och amatörer. Flera gånger fick han sparken.

”Den största konflikten handlade om Arnaults kvinnosyn som ofta skapade en uppriven stämning. Det kunde handla om ovälkomna närmanden eller om att någon tjej fått förhoppningar om en relation”, skriver Matilda Gustavsson i ”Klubben”.

Detta har hänt i fallet Arnault

21 november 2017

Dagens Nyheter publicerar sin granskning av ”Kulturprofilen” där 18 kvinnor riktar anklagelser mot Jean-Claude Arnault. 

12 november 2017

Förundersökning inleds mot Jean-Claude Arnault.

12 juni 2018

Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt.

24 september 2018

På rättegångens sista dag beslutar Stockholms tingsrätt att häkta Arnault i väntan på dom.

1 oktober 2018

Jean-Claude Arnault fälls för en våldtäkt och döms till två års fängelse.

3 december 2018

Svea hovrätt fäller Arnault för en andra våldtäkt och skärper straffet till två och ett halvt års fängelse.

Dömdes för våldtäkt

Under senare decennier kom han under sin tid som ledare för kulturklubben Forum – som han ägde tillsammans med sin fru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson – att ofreda och trakassera ett stort antal kvinnor, enligt anklagelserna. Arnault dömdes senare till fängelse för våldtäkt.

I boken vittnar flera ledamöter i Svenska Akademien om att de eller deras anhöriga utsatts för ofredanden och övergrepp. Allt detta kom fram vid ett dramatiskt sammanträde med Akademien i november 2017, bara ett par dagar efter det att DN avslöjat Arnaults agerande under åren på Forum.

Vägrade komma på middagar

På mötet framgick att Sara Danius hade fått ett ”skamligt förslag”, att Kristina Lugns dotter utsatts för sexuella trakasserier på ”brottslig nivå”, att Klas Östergrens fru och Sara Stridsberg ofredats – och att Peter Englunds fru vägrade att komma på Akademiens middagar ”efter obehagliga erfarenheter av Arnault”.

”Jag var naiv”, säger Peter Englund i boken ”Klubben”.
Foto: SIMON HASTEGÅRD

– Min hustru stannade hemma och jag tog aldrig upp frågan med Katarina eller Jean-Claude … Jag förstod inte heller allvaret i hans beteende … jag var naiv och tolkade situationen som att Jean-Claude var konstant otrogen. Men information fanns. Min hustru hade varnats för honom redan innan jag tagit mitt inträde i Akademien, säger Peter Englund i boken.

Löste problemet på egen hand

Sara Stridsberg säger att hon tog upp frågan med kansliet som ordnade så att hon inte behövde sitta bredvid Arnault på middagar.

Sara Stridsberg ville inte att någon kvinna skulle behöva sitta bredvid Jean-Claude Arnault, säger hon i boken ”Klubben”.
Foto: IRMELIE KREKIN / ALBERT BONNIERS

– Jag sa att jag inte tyckte att någon kvinna skulle behöva göra det. Och på kansliet sa de att de förstod. De konstaterade att det här problemet hade funnits i decennier. Men jag nämnde aldrig frågan i sammanträdesrummet. Och jag sa att det jag berättat inte fick komma till Katarina Frostensons kännedom. Jag ville inte göra henne generad och utsätta henne för obehag. Jag löste problemet på egen hand, och så hade många av oss gjort, säger hon i boken ”Klubben”.

Sara Stridsberg och Peter Englund avböjer att kommentera.

Expressen har utan framgång sökt Klas Östergren. Expressen söker även Jean-Claude Arnault via hans advokat.


Matilda Gustavsson avslöjade övergreppen

Berättar mer i ny bok – se ett utdrag ur SVT:S Babel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.