Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arnault lockade kvinnan till sitt och hustruns hem

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru Katarina Frostenson. Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault är åtalad misstänkt för två våldtäkter.

I polisförhör berättar kvinnan om en tredje händelse då Arnault påstås ha lockat henne till sin lägenhet för att visa konst.

Sen gav han gett sig på henne, säger kvinnan i förhör.

På tisdagen väcktes åtal mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 71. Han misstänks för två fall av våldtäkt mot en och samma kvinna. Brotten ska ha begåtts i oktober och december 2011. I ett av fallen misstänks Arnault ha våldtagit kvinnan när hon sov.

Men även en tredje händelse tas upp i polisens förundersökning. I förhör berättar kvinnan att Jean-Claude Arnault ringde och tjatade på henne efter de anmälda misstänkta våldtäkterna.

”Han ringde och tjatade om att de skulle ses och att han ville bjuda henne på middag efter det som hade hänt”, står i polisens utredning.

”NN upplevde det som en försoningsgest och som om han förstod att han hade gjort något väldigt fel. Till slut bestämde hon sig för att ändå gå på middag med honom.”

Kvinnan: Arnault ville visa sin konst

Kvinnan och Arnault träffades på en restaurang vid Odenplan, enligt kvinnan. Hon tyckte att det var en ”helt OK middag”, säger hon i förhör.

Kvinnan säger också i förhör att hon förklarade för Arnault att hon inte ville ha en ”fysisk relation” med honom. Hon:

”... ville verkligen att han skulle förstå detta”. Hon tyckte också att det var så jobbigt att han hela tiden ringde till henne och tjatade om att de skulle ses.”

Kvinnan upplevde att Arnault förstod vad hon menade, säger hon i förhör. Sen, efter maten, ska Arnault ha sagt att han ”väldigt gärna” ville visa konsten han och hans hustru Katarina Frostenson har i sin lägenhet.

Kvinnan och Arnault ska ha gått in i sovrummet

Kvinnan säger i förhör att hon än en gång sa till Arnault att hon inte var intresserad av någon fysisk relation.

”Han verkade som om han respekterade det och menade det. Annars skulle hon aldrig följt med honom till hans och hans frus lägenhet”, står vidare i utredningen.

Väl i Arnaults lägenhet visade kulturprofilen kvinnan runt, ”visar konsten”.

– Det finns en tavla i det här rummet också, ska Arnault ha sagt – enligt kvinnan – för att sen ta dem till sovrummet.

 

LÄS MER: Jean-Claude Arnault åtalas för två fall av våldtäkt 

 

Kvinnan: Trodde det skulle bli en klassisk våldtäkt

I sovrummet ska Arnault sen ha puttat till kvinnan så att hon hamnade sittande i sängen, varpå han sen ska ha lagt sig över henne, enligt misstankarna. 

Kvinnan hävdar i förhöret att Arnault höll fast hennes axlar och drog i hennes kläder. Kvinnan knuffade Arnault åt sidan, säger hon i förhör.

”... när det hände så trodde NN att nu skulle det bli en klassisk våldtäkt där han sliter av henne kläderna och tar henne. NN var väldigt chockad och rädd”, står i förundersökningen.

”Hon försökte värja sig”

”Hon gjorde motstånd, sa tydligt 'nej'. Hon försökte värja sig, försökte få bort sitt huvud, lyckades till slut knuffa bort honom. Då uppfattade hon det som att då bröts situationen av och han slutade”, står vidare.

Efter händelsen säger kvinnan att hon sa att hon ”genast” ville åka hem. Arnualt ska då ha ringt en taxi åt henne, som han betalade för.

Kvinnan berättade om alla tre händelser för en väninna, månader efter att de ska ha inträffat. Om händelsen i Arnaults lägenhet säger väninnan att Arnault ”hade varit hotfull”.

Jean-Claude Arnault nekar i polisförhör till alla anklagelser. Han säger att han och kvinnan hade ett kortare förhållande.

Den påstådda händelsen i Arnaults och hustruns lägenhet är inte med i åtalet, men nämns i flera förhör där polisen försöker få en bild av Arnaults och kvinnans relation och kontakter, och hur de uppfattat dem.

 

LÄS MER: Krönika av Fredrik Sjöshult ”Kvinnans läkarjournal blir ett viktigt bevis”