Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arnault har misskött sig i fängelset: Fällde sexistisk kommentar

Detta har hänt i Svenska Akademien.
Jean-Claude Arnault i samband med rättegången i Svea hovrätt i november förra året.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, är placerad på Skogomeanstalten.

Nu visar ett dokument från anstalten att han missköt sig, skriver Aftonbladet

Arnault ska ha fällt en sexistisk kommentar som riktades mot en kvinnlig vårdare.

72-årige Jean-Claude Arnault, 72, dömdes i maj till fängelse i 2,5 år för våldtäkt.

Kulturprofilen, som han kallats, placerades på Skogomeanstalten. Ett fängelse norr om Göteborg särskilt anpassat för sexualbrottslingar.

Arnaults tid i fängelset ska inte ha varit problemfri. Efter endast några veckor ska han ha hamnat i konflikt med personalen.

Ett dokument som Aftonbladet tagit del av visar att Arnault misskött sig. Enligt Kriminalvården ska han ha uttryckt sig olämpligt mot en kvinnlig vårdare.

Vårdaren avfärdade kommentaren

”Av redogörelsen framgår att under eftermiddagssläpp kommer Arnault ut på trappan och tar lite luft och säger till en vårdare: ”Hade det inte varit snyggt om ni haft bikinis på er med sånt här Kriminalvårdenstryck?”.

Vårdaren ska då ha avfärdat Arnaults kommentar genom att säga att ”den sortens klädsel kanske inte är så lämplig”.

Dokumentet slår vidare fast att en förhör hölls med Arnault 7 juni. Han ska då ha medgett kommentaren.

Uttalandet medförde dock ingen varning. Däremot fick Arnault en sträng påminnelse om anstaltens regelverk:

”(---) det är styrkt att Jean-Claude Arnault gjort sig skyldig till misskötsamhet i form av olämpligt uppträdande genom att uttrycka sig sexistiskt och hänsynslöst i närvaro av personal”, konstaterar Kriminalvården i sitt beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.