Arnault flydde landet efter anklagelserna

Akademiledamoten Katarina Frostenson och hennes man, den sexbrottsanklagade Jean-Claude Arnault, har lämnat Sverige – men enligt Stig Larsson kommer de komma tillbaka, och Frostenson ska återuppta jobbet i Akademien.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Poeten Stig Larsson utanför sitt stammiställe Rosa Drömmar på Lilla Essingen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den sexbrottsanklagade kulturprofilen Jean-Claude Arnault och hans hustru poeten Katarina Frostenson har flytt utomlands för att komma undan skandalen, men Frostenson kommer att återvända till sitt arbete i Akademien.

Det säger parets mångårige vän poeten Stig Larsson efter att i förrgår ha pratat med Arnault i telefon.

– Han sa: "Vad tror ni om mig? Varför skulle jag göra så för? Det låter ju helt sinnesrubbat!", säger Stig Larsson.

En rad kvinnor har i DN vittnat om hur kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, upprepade gånger ska ha utsatt kvinnor för sexuella övergrepp. Det finns även uppgifter om att han ska ha läckt Nobelpristagare i litteratur.

Avslöjandena har kastat in Akademien i vad som beskrivs som den djupaste krisen i dess  historia. 

Stig Larsson – poeten, dramatikern, romanförfattaren, filmregissören och kritikern – har känt paret Arnault Frostenson sedan början av 80-talet, och han säger att han tar avstånd från mediernas rapportering.

– Jag tror inte att Jean-Claude visste vem som skulle få Nobelpriset. Jag känner Katarina väl, hon är en fantastisk poet och jag har en väldigt stor respekt för henne. Hon är motsatsen till den skvallriga typen.

Stig Larsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Han är ju förtvivlad”

Stig berättar att han pratade med Jean-Claude Arnault senast i onsdags, över telefon. 

– Han är ju förtvivlad. Tänk att inte vara dömd, och att vara så förtalad att man måste flytta utomlands. Han har ju sin släkt i Frankrike.

Men enligt Stig kommer paret med största sannolikhet att återvända till Sverige båda två – och Katarina Frostenson till sitt arbete i Akademien. 

– Katarina är en stark kvinna. Och min uppfattning om Jean-Claude Arnault är att han är en fighter, han kommer med största sannolikhet att stämma de här tidningarna. Om jag vore honom skulle jag göra det. 

När Stig frågade sin vän ifall han var skyldig till anklagelserna om sextrakasserier säger han att han möttes han av oförståelse och raseri. 

– Han blev ju skitförbannad: "Vad tror ni om mig? Varför skulle jag göra så för? Det låter ju helt sinnesrubbat!".

Stig Larsson på stammishaket Rosa Drömmar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stig Larsson: Kvinnorna ljuger

I dag är Jean Claude Arnualt polisanmäld av flera kvinnor som vittnar om att han ska ha utsatt dem för sexuella övergrepp.

– Nu är jag inte dummare än att jag har fattat att det finns män som utnyttjar sin maktsituation och tilltvingar sig sex. De skämmer faktiskt ut mitt kön. Det är hemskt för tjejerna också, men jag tar det personligt, säger Stig Larsson och fortsätter: 

– När jag har sett det hända, och när jag har upptäckt det på arbetsplatser – det har hänt mig två gånger – har jag sparkat männen på en gång. 

Men att vännen Jean-Claude Arnault ska ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier har Stig aldrig lagt märke till.  

– Jag har snackat med Horace om det här, teoretiskt sett kan det vara så att han haft en sån respekt för oss att han aldrig visat den sidan. Som en Doktor Jekyll och Mister Hyde. Men jag kan inte tro det, jag tror att de ljuger. Varför skulle han göra något sånt?

Varför skulle kvinnorna ljuga? 

– Det kan jag naturligtvis inte svara på. De har kanske blivit besvikna på honom av olika skäl.

Horace Engdahl.
Foto: MATS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Fått priser av Akademien

I slutet av 70-talet startade Stig Larsson kulturtidskriften "Kris", och Horace Engdahl –  litteraturvetaren och författaren – var en av de män som ingick i redaktionen. 

– Jag gillar honom. Han är fruktansvärt kunnig, på ett sätt som jag inte alls är, eller var på den tiden. Han lärde mig väldigt mycket. Jag ställde en dum fråga, och så höll han en trettio minuter lång föreläsning. 

1997 valdes Horace in som ledamot i Svenska Akademien, och var under tio år ständig sekreterare. Stig har fått ett flertal priser och stipendier av institutionen – däribland Bellmanspriset och Doblougska priset. Prissumman landar på hundratusentals kronor. 

Men att det skulle handla om vänskapskorruption är något som han bestämt avfärdar: 

– Det vore konstigt om de inte gav mig pris. 

Varför?

– Jag är en dominerande person inom kultur, även om det inte alls syns i recensionerna. De gillar inte mig. De tycker nog att jag är för självsäker och stöddig. 

Aktuell med ny bok

I november släppte Stig Larsson boken han har arbetat på i fyra år. "Folk på ön" har fått blandade recensioner. "Det är ganska fint", skriver Per Svensson i Expressen. "Det hade varit kul om han skrivit en bättre bok.", skriver Therese Ericsson i SvD. 

Boken skildrar ett tjugotal invånare på Lilla Essingen i Stockholm, stadsdelen han har bott i sedan det sena 80-talet. 

– Den handlar inte särskilt mycket om mig själv, jag porträtterar människor som jag lärt känna och djupintervjuat. Allt från övre medelklass till småkriminella, både kvinnor och män. Det har varit jätteroligt, säger Stig Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.