Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jean-Claude Arnault får inte prövningstillstånd i HD

Jean-Claude Arnault får inte prövningstillstånd i Högsta domstolen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault får inte prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Det innebär att domen i hovrätten – fängelse i två och ett halvt år för två fall av våldtäkt – står fast.

I ett pressmeddelande skriver Högsta domstolen:

”Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i ett mål angående våldtäkt”.

Domstolen skriver vidare:

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Hovrättens dom står därmed fast”.

Jean-Claude Arnault dömd till fängelse

Det var i december som den omskrivne kulturprofilen dömdes. Hovrätten skärpte då tingsrättens dom – och ändrade påföljden från två år till två och ett halvt år i fängelse. Man ansåg också att Arnault hade gjort sig skyldig till två fall av våldtäkt, i stället för ett fall som han dömdes för i tingsrätten.

Arnault har hela tiden nekat till anklagelserna och ville att målet skulle prövas även i Högsta domstolen. Men nu står det klart att han får avtjäna sitt fängelsestraff.

Startade under #metoo

Det hela tog sin början under hösten 2017, då metoo-uppropet slog till med full kraft. I Dagens Nyheter riktade då 18 kvinnor anklagelser mot den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault – som då hade täta band med anrika Svenska Akademien – om olika typer av sexuella övergrepp. Anklagelserna från en av kvinnorna ledde till åtal.

Totalt åtalades Arnault för tre misstänkta våldtäkter mot samma kvinna, under hösten och vintern 2011. Utöver fängelse har han dömts till att betala 215 000 kronor i skadestånd till kvinnan.