Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Armin Laschet tar över CDU – ny partiledare

Journalisten och författaren Jan Lewenhagen om valet av Armin Laschet som ny partiordförande för CDU i Tyskland.
Armin Laschet är utsedd till ny partiledare för tyska CDU.
Foto: MICHAEL KAPPELER / AP TT NYHETSBYRÅN

Armin Laschet tar över ledarskapet i CDU. 

”Tack för ert stöd!”, skriver 59-åringen efter partiledaromröstningen. 

Nu står det klart att Armin Laschet, 59, tar över posten för de tyska kristdemokraterna. 

Partiet röstade under lördagsförmiddagen fram Laschet, framför de andra kandidaterna Friedrich Merz och Norbert Röttgen.

Armin Laschet är i nuläget regeringschef i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen. Han beskrivs av politiska bedömare som en ”Merkelian”, då han står för en mer mittenorienterad riktning i Merkels anda till skillnad från konkurrenten Merz som betecknas som mer konservativ. 

Han tar över efter Annegret Kramp-Karrenbauer, som innehaft uppdraget som förbundspartiordförande sedan december 2018. Hon tog över uppdraget efter landet förbundskansler Angela Merkel, som då lett partiet i 18 år. 

Tackar för stödet

Armin Laschet skriver efter omröstningen på Facebook:

”Tack för ert stöd!” 

Angela Merkel har aviserat att hon lämnar uppdraget vid valet i höst. Inför valet ska CDU enas med bayerska CSU om en gemensam kanslerskandidat. Historiskt har valet landat på en kandidat från CDU, något som kan bli annorlunda den här gången. CSU-ledaren Markus Söder är nämligen väldigt populär och har i spekulationer lyfts fram som landets nästa förbundskansler. 

Förtydligande: I en tidigare version uppgavs att Laschet tar över ordförandeskapet efter Angela Merkel. Rätt är att Merkel slutade som partiordförande 2018.

Se mer:

Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktade starka ord mot covid-19-förnekare när hon under torsdagen talade i EU-parlamenet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.