Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya beslutet: Utlyser humanitär vapenvila

Armenien och Azerbajdzjan utlyser humanitär vapenvila. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har förmedlat mellan länderna.
Azerbajdzjan utrikesminister Jeyhun Bayramov i samtal med Armeniens utrikesminister Zohrab Mnatsakanyan tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (i mitten) under förra lördagen.Foto: TASS / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS O SIPA USA

Armenien och Azerbajdzjan har utlyst en ”humanitär vapenvila” i Nagorno-Karabach.

Vapenvilan börjar gälla på söndagen, rapporterar AFP.

Armenien och Azerbajdzjan har på lördagen tagit ett nytt beslut i försök att stilla konflikten mellan länderna. Det handlar om en ”humanitär vapenvila” som ska gälla i regionen Nagorno-Karabach från om med midnatt mot söndagen, skriver AP.

Beskedet ska ha kommit från utrikesministrarna i båda länderna. Detta efter att ministrarna under dagen suttit i samtal med Rysslands utrikesminister, Sergey Lavrov. Lavrov ska ha manat till ett slut på striderna och medlat i förhandlingarna om att utväxla döda kroppar och fångar.

Våldsam konflikt

Nagorno-Karabach är en utbrytarregion som formellt tillhör Azerbajdzjan, men vars befolkning övervägande är armenier.

Den senaste konflikten i området brusade upp 27 september. Våldsamheter i form av raketskjutningar, explosioner och skottlossning har följt.

Om den nya vapenvilan följs återstår dock att se. Senast under förra lördagen meddelades en vapenvila efter att länderna suttit i samtal med Moskva. Redan samma dag kom dock rapporter om fortsatta beskjutningar.

Armenien och Azerbajdzjan har skyllt den brutna vapenvilan på varandra.

Strider i Kaukasus

Armeniens besked: Vill inte ha Turkiets närvaro

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.