Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Armenien: Gör er redo – försvara hemlandet

Armeniens försvarsminister Nikol Pashinyan.Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Armeniens premiärminister uppmanar sina medborgare att göra sig redo att ”försvara hemlandet”. 

Samtidigt lovar den azerbajdzjanska regeringen seger över Armeniens styrkor. 

Armenien anklagar Azerbajdzjan för att ha attackerat civila bosättningar i den omtvistade gränsregionen Nagorno-Karabach, även i regionens centralort Stepanakert, rapporterar Reuters.

Försvarsdepartementet i Armenien uppger att de skjutit ned två helikoptrar från Azerbajdzjan och tre drönare efteråt.

– Vårt svar kommer att vara proportionerligt, och det militärpolitiska ledarskapet i Azerbajdzjan bär hela ansvaret för läget, säger försvarsministern Nikol Pashinyan i ett uttalande, skriver Reuters.

Lovar seger

Regeringen i Azerbajdzjan har lovat sitt folk seger över de armeniska styrkorna. Samtidigt uppmanar regeringen i Armenien sina medborgare att göra sig redo för att ”försvara hemlandet”, uppger AFP. 

De två forna sovjetstaterna har länge varit i konflikt kring regionen Nagorno-Karabach som formellt ligger i Azerbajdzjan, men som har armenisk majoritetsbefolkning och som utropat sig självständigt. I juli dödades 16 personer i regionen, och båda länderna anklagade varandra för att ha ha trappat upp konflikten på nytt.

Ryssland uppmanar både parterna till omedelbar vapenvila.

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att hon kommer ta upp konflikten under ett möte med representanter från Azerbajdzjan

https://twitter.com/AnnLinde/status/1310166573756411906?s=20

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.