Bonden Johanna Karlsson till Uppdrag Granskning: "Man blir ledsen, det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar" Foto: PrivatBonden Johanna Karlsson till Uppdrag Granskning: "Man blir ledsen, det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar" Foto: Privat
Bonden Johanna Karlsson till Uppdrag Granskning: "Man blir ledsen, det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar"  Foto: Privat
Henri de Sauvage Nolting, vd Arla Sverige Foto: PressbildHenri de Sauvage Nolting, vd Arla Sverige Foto: Pressbild
Henri de Sauvage Nolting, vd Arla Sverige Foto: Pressbild

Arla-ledningens lyxliv medan bönderna sliter

Publicerad

Mjölkbönderna får slita allt mer för brödfödan.

Samtidigt lever ledningen för kooperativägda Arla lyxliv - med alkohol, gratisresor och fina middagar - på medlemmarnas bekostnad avslöjar Uppdrag granskning.

– Man blir ledsen, det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar, säger bonden Johanna Karlsson till UG.

Det har blivit svårare att försörja sig som mjölkbonde och senast i måndags beslutade bland annat Arla att sänka ersättningen till bönderna med ytterligare tio öre per mjölkliter.

Men ledningen inom bondeägda Arla har däremot levt gott.

SVT:s Uppdrag granskning, som sänds på onsdagskvällen, har tagit del av ett stort antal interna dokument från mjölkjätten - och det visar stora utsvävningar på medlemmarnas bekostnad.

Man har bland annat gett bort guldklockor och presentkort på en smyckeaffär för över en halv miljon, ätit representationsmiddagar på flotta stjärnkrogar, ordnat banketter och gjort privata inköp på kläder, semesterresor och alkohol.

– Jag är den förste att hålla med om det finns delar av organisationen där vi fortfarande inte har uppnått en sådan kostnadskultur som man kan förvänta sig i ett bondeägt företag, säger Henri de Sauvage Nolting, vd Arla Sverige, till UG.

"Nu har jag betalat"

Samtidigt har även han själv låtit Arla betala en flygresa till Paris för sin fru.

– Min första bedömning var att resan var arbetsrelaterad eftersom det handlade om ett jobb där jag representerade Arla och dit respektive var medbjuden. Men nu har jag betalat för den resan, säger Henri de Sauvage.

Arla gick redan i december förra året ut i en debattartikel i Dagens Industri där de erkände att de slösat med medlemmarnas pengar.

– Jag ville visa våra ägare att vi agerar, säger Henri de Sauvage.

Mjölkbönderna och makarna Jonas och Johanna Karlsson i Vimmerby som nyligen valde att sälja sina mjölkkor och i stället satsa på köttdjur på grund av den låga ersättningen är ändå upprörda över ledningens utsvävningar.

– Att de ska spendera pengar på saker som faktiskt inte är nödvändigt för mjölkbönderna i alla fall… nä man blir ledsen. Det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar, säger Johanna Karlsson.

Arla Sverige gör nu en översyn av sina kostnader och presenterade i december en kostnadsrapport som redovisar alla större besparingar och effektiviseringar som har gjorts eller ska göras till och med 2017.

 

Fotnot: Uppdrag granskning sänds i SVT1 kl 20.00 onsdag 3 februari

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag