Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arla-ledningens lyxliv medan bönderna sliter

Bonden Johanna Karlsson till Uppdrag Granskning: "Man blir ledsen, det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar"
Foto: Privat
Henri de Sauvage Nolting, vd Arla Sverige
Foto: Pressbild

Mjölkbönderna får slita allt mer för brödfödan.

Samtidigt lever ledningen för kooperativägda Arla lyxliv - med alkohol, gratisresor och fina middagar - på medlemmarnas bekostnad avslöjar Uppdrag granskning.

– Man blir ledsen, det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar, säger bonden Johanna Karlsson till UG.

Det har blivit svårare att försörja sig som mjölkbonde och senast i måndags beslutade bland annat Arla att sänka ersättningen till bönderna med ytterligare tio öre per mjölkliter.

Men ledningen inom bondeägda Arla har däremot levt gott.

SVT:s Uppdrag granskning, som sänds på onsdagskvällen, har tagit del av ett stort antal interna dokument från mjölkjätten - och det visar stora utsvävningar på medlemmarnas bekostnad.

Man har bland annat gett bort guldklockor och presentkort på en smyckeaffär för över en halv miljon, ätit representationsmiddagar på flotta stjärnkrogar, ordnat banketter och gjort privata inköp på kläder, semesterresor och alkohol.

– Jag är den förste att hålla med om det finns delar av organisationen där vi fortfarande inte har uppnått en sådan kostnadskultur som man kan förvänta sig i ett bondeägt företag, säger Henri de Sauvage Nolting, vd Arla Sverige, till UG.

"Nu har jag betalat"

Samtidigt har även han själv låtit Arla betala en flygresa till Paris för sin fru.

– Min första bedömning var att resan var arbetsrelaterad eftersom det handlade om ett jobb där jag representerade Arla och dit respektive var medbjuden. Men nu har jag betalat för den resan, säger Henri de Sauvage.

Arla gick redan i december förra året ut i en debattartikel i Dagens Industri där de erkände att de slösat med medlemmarnas pengar.

– Jag ville visa våra ägare att vi agerar, säger Henri de Sauvage.

Mjölkbönderna och makarna Jonas och Johanna Karlsson i Vimmerby som nyligen valde att sälja sina mjölkkor och i stället satsa på köttdjur på grund av den låga ersättningen är ändå upprörda över ledningens utsvävningar.

– Att de ska spendera pengar på saker som faktiskt inte är nödvändigt för mjölkbönderna i alla fall… nä man blir ledsen. Det känns inte så solidariskt att leva lyxliv med våra pengar, säger Johanna Karlsson.

Arla Sverige gör nu en översyn av sina kostnader och presenterade i december en kostnadsrapport som redovisar alla större besparingar och effektiviseringar som har gjorts eller ska göras till och med 2017.


Fotnot: Uppdrag granskning sänds i SVT1 kl 20.00 onsdag 3 februari

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.