Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arktisk kyla på väg – så länge stannar den

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bakslag för våren på väg.
Foto: Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN / AP / Copyright 2017 The Associat

Vårpiffad balkong och inhängd vinterjacka? 

Mars bjöd på ovanligt soligt och torrt väder – men nu vänder det åt andra hållet och aprilstarten ser ut att bli kallare än normalt. 

– Det kommer vara stora kontraster, på sina ställen upp emot 20 grader, säger meteorolog Per Holmberg vid väderinstitutet Storm. 

Efter en ovanligt solig och torr mars gör vintern åter ett gästspel. Under natten kröp temperaturen under nollan i stora delar av landet och de arktiska vindarna ser ut att vara här för att stanna. 

– Det är betydligt kallare luft som kommit ner över landet med nordliga vindar med arktisk luft. Vi kan se minusgrader i hela landet under nätterna, med några plusgrader på dagarna, säger meteorolog Per Holmberg. 

I Götaland kan temperaturen kämpa sig upp till 4–5 plusgrader i veckan. I Svealand blir det ännu kallare med 0–5 plusgrader mitt på dagen. Både Svealand och Götaland kan komma att lokalt gästspelas av ordentliga snöfall eller hagelbyar. 

– Under natten till onsdag kan det snöa på sina håll i Skåne och Blekinge, säger Holmberg. 

I fjällen och i inre norrland är det full vinter med temperaturer mellan 5-10 minus. 

Kylan kopplar sitt grepp

I och med att temperaturerna kryper under nollan under nätterna så bryts också vårens framfart. På sina håll kommer det vara temperaturskillnader på över 20 grader mellan mitten och slutet på mars.

– Stora delar av landet har haft vår med temperaturer upp emot 15 grader, men den stannar av nu när medeltemperaturen över sju dagar inte längre kommer att klara att hålla sig över nollan, säger Per Holmberg. 

Och enligt Holmberg ser det ut som att kylan kopplar sitt grepp om Svea rike och ligger kvar in i nästa vecka. 

 – Kylan ser ut att bestå i en vecka, i alla fall fram till helgen. De temperaturer vi ser i stora delar av landet är kallare än normalt, skulle jag säga.

Men allt ser inte mörkt ut – tvärtom. Kylan kommer också med torr luft vilket innebär klara himlar och med stora chanser till solsken. Men passa på att njuta, för redan nästa vecka väntas ostadigare väder. 

– Nästa vecka ska det vara ostadigt med snö och regn i söder, då växlar det lite mer. Tillfälligt kan det bli lite varmare men det finns ingen tydlig tendens, säger Per Holmberg.  

Se även: Plötsligt snöoväder – då kraschade 50 fordon

Minst tre död i snöovädret i USA: ”Såg bara en meter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.