Arktis smälter rekordsnabbt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Isbjörnar på Svalbard - strandade på ett litet isberg 10 mil ute till havs.
Foto: Dennis Bromage / Barcroft Mediaocean

Istäcket i Arktis håller på att bli historiskt litet. Inom de närmsta dagarna väntas istäcket bli mindre än rekordåret 2007 - och då återstår ändå flera veckor av smältperioden.

Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts. Detta har lett till att istäcket i Norra ishavet inom de närmsta dagarna kommer att bli mindre än det varit på tusentals år - ännu mindre än det var under rekordåret 2007. Detta inträffar när det återstår flera veckor av smältperioden, skriver Dagens Nyheter.

- Vi tror att sommarisen var ännu mindre för 6 000 år sedan. Då var det varma somrar på grund av förändringar i jordens bana runt solen, säger James Overland, professor i oceanografi i USA, till DN.

Minskat en tredjedel

Isens yta har enligt forskarna minskat med en ungefär en tredjedel sedan slutet av 1970-talet, då man började registrera isens storlek med satelliter. Samtidigt som isens yta minskar i rekordfart, minskar isens volym ännu snabbare. Och ett isfritt Arktis kan ge stora konsekvenser för hela jordens klimat.

- Det isfria mörja havet fångar in mer solljus än den vita snötäckta isen. Det innebär extra värme som eventuellt kan störa historiska vindmönster och leda till mer extrema väderhändelser, säger James Overland och tillägger att detta gör att vi i Sverige kan få uppleva mer av den sortens sommar vi nyss har haft.

Kallare och gråare

- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN, samtidigt som han poängterar att detta inte är statistiskt säkerställt ännu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.