Isbjörnar på Svalbard - strandade på ett litet isberg 10 mil ute till havs. Foto: Dennis Bromage / Barcroft Mediaocean
Isbjörnar på Svalbard - strandade på ett litet isberg 10 mil ute till havs. Foto: Dennis Bromage / Barcroft Mediaocean

Arktis smälter rekordsnabbt

Publicerad

Istäcket i Arktis håller på att bli historiskt litet. Inom de närmsta dagarna väntas istäcket bli mindre än rekordåret 2007 - och då återstår ändå flera veckor av smältperioden.

Sommaren i Sverige har varit kall och regnig, men på andra håll har rekordhöga temperaturer uppmätts. Detta har lett till att istäcket i Norra ishavet inom de närmsta dagarna kommer att bli mindre än det varit på tusentals år - ännu mindre än det var under rekordåret 2007. Detta inträffar när det återstår flera veckor av smältperioden, skriver Dagens Nyheter.

- Vi tror att sommarisen var ännu mindre för 6 000 år sedan. Då var det varma somrar på grund av förändringar i jordens bana runt solen, säger James Overland, professor i oceanografi i USA, till DN.

Minskat en tredjedel

Isens yta har enligt forskarna minskat med en ungefär en tredjedel sedan slutet av 1970-talet, då man började registrera isens storlek med satelliter. Samtidigt som isens yta minskar i rekordfart, minskar isens volym ännu snabbare. Och ett isfritt Arktis kan ge stora konsekvenser för hela jordens klimat.

- Det isfria mörja havet fångar in mer solljus än den vita snötäckta isen. Det innebär extra värme som eventuellt kan störa historiska vindmönster och leda till mer extrema väderhändelser, säger James Overland och tillägger att detta gör att vi i Sverige kan få uppleva mer av den sortens sommar vi nyss har haft.

Kallare och gråare

- När isen smälter kan vindarna, som i dag mest går från väst till öst, förändras så att de går mer syd-nord och nord-syd. Mer sydliga vindar över Grönland kan störa det normala vindflödet över Atlanten. Det kan innebära att ni i Skandinavien kan få kallare och gråare somrar, säger Overland till DN, samtidigt som han poängterar att detta inte är statistiskt säkerställt ännu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag