Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arkitekt fick inte betalt för ministerns veranda

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annika Strandhäll och kulturminister Amanda Lind (MP) på måndagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ritning över glasverandan.
Foto: Nacka tingsrätt

Annika Strandhälls (S) sambo anlitade en arkitekt för en ny glasveranda till villan på Värmdö.

Men sambon har i över ett år vägrat betala för arbetet.

– Jag kan inte begripa reaktionen. En vettig person hade sagt ”oj, det här har jag missat”, säger arkitekten.

Nu har arkitektbyrån lämnat en stämningsansökan – och efter att ha konfronterats med uppgifterna har sambon lovat att betala, rapporterar DN.

Det var den 15 maj 2017 som fakturan förföll. 

Sambon till nytillträdda socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) hade anlitat en arkitekt för att rita en ny glasveranda.

I fredags skickade arkitektbyrån in en stämningsansökan mot sambon efter att inte ha fått betalt för arbetet – trots påminnelse, framgår i handlingarna från Nacka tingsrätt. Dagens Nyheter var först med att rapportera nyheten. 

Arkitektbyrån yrkar sammanlagt på 21 110 kronor, vilket inkluderar den ursprungliga fakturan på 19 100 kronor. Enligt arkitektbyrån fick de i uppdrag att göra en ritning som skulle användas till en bygglovsansökan. 

– När det var klart skrev han ”tack för det här, det ser fint ut tycker vi”. Jag kan inte begripa reaktionen att han inte skulle betala, säger arkitekten till Expressen.

Betalade inte faktura för Annika Strandhälls glasveranda

Annika Strandhälls sambo var den som hade kontakt med både arkitekt och kommun. Men arkitekten förstod tidigt i processen att arbetet skulle ske för en ministers bostad.

– Snickerifirman kontaktade mig och varnade. De sa ”du har väl inget otalt med rättvisan, för det här är en minister och du kommer bli kollad av Säpo”, säger arkitekten.

Glasverandan i fråga skulle vara 30 kvadratmeter stor och byggas på deras gemensamma villa på Värmdö, men kommunen beviljade inte bygglov. 

Ritning över glasverandan.
Foto: Nacka Tingsrätt

Trots att arkitektens ritning hade använts i bygglovsansökan kom aldrig någon betalning. Arkitekten skickade en påminnelse över ett år senare.

– Det kan man tycka är länge, men det kan hända att man glömmer. Men i stället för att svara vänligt skrev han att han bestred betalningsansvar. Det var jättekonstigt. En vettig person hade sagt ”oj, det här har jag missat”.

Enligt mejlutdrag i stämningsansökan svarade sambon kort:

”Jag tillbakavisar betalningsansvar. Vi är på resa och jag kommer att så snart det är möjligt att återkomma med skälen till detta”. 

Annika Strandhälls sambo ville inte betala

Några skäl lämnades aldrig och arkitektbyrån svarade slutligen med stämningsansökan.

– Det visade sig att han inte hade byggrätt på sin tomt. Han tyckte väl att jag inte skulle få pengar eftersom han inte fick bygglov. Men det är inte mitt fel att han inte kollade upp saker, säger arkitekten.

Stämningsansökan.
Foto: Nacka tingsrätt
Stämningsansökan.
Foto: Nacka tingsrätt

Först efter att DN sökt den nya socialförsäkringsministern svarar sambon, via Annika Strandhälls pressekreterare, att han kommer betala fakturan.

”Vi är oeniga om det som har levererats. Jag förväntade mig en dialog före att jag nu får det här kravet. Det har inte skett. Fordran kommer att regleras”, skriver sambon i en kommentar till tidningen. 

Expressen har varit i kontakt med Annika Strandhälls pressekreterare Victor Harju som avböjer ytterligare kommentarer och hänvisar till sambon.

Stefan Löfvens pressekreterare hälsar att statsministern inte är tillgänglig för en kommentar.

Expressen söker sambon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.