Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arkeologiska fynd i Finland

Nästan tusen år gamla gravar har hittats i Tuukkala i Sankt Michel i Östra Finlands län. Trots att gravarna är belägna i ett gammalt kasernområde är de välbevarade.
Enligt utgrävningsledaren Esa Mikkola härstammar gravarna från 1100- och 1200-talen. De innehåller ben och nästan kompletta skelett. Dessutom har man hittat bitar av silverspännen, silverbeslag, bältspännen av brons, eldstål och en kniv.
Fynden ska nu föras till det finländska Nationalmuseet för fortsatta undersökningar.
I gravområdet i Tuukkala har det hittats över 80 gravar. Flera av utgrävningarna har utförts på på 1880-talet och 1930-talet.
De senaste utgrävningarna, som kostar omkring 1,2 miljoner kronor, bekostas av Etelä-Savon Energia som ska dra fjärrvärmeledningar genom området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.