Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arkelstens blunder: "Det är genant"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sofia Arkelsten.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten hävdar att partiet var med och genomförde fri och lika rösträtt. 

Hon får bakläxa av flera meningsmotståndare som anser att det är ren historieförfalskning. 

- Det är genant. Och dessutom dumt, säger författaren Barbro Hedvall till Dagens Nyheter.

Partiets nya idéprogram som presenterades vid Moderatstämman i Örebro i helgen har provocerat många. Så här står det bland annat:

 "Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande."

 Meningsmotståndare anser att partiet skriver om historien, genom att få det att låta som att Moderaterna var med och stred för allmän rösträtt. 

"Med och genomförde det"

 När DN.se konfronterar Sofia Arkelsten med att partiets föregångare Allmänna valmansförbundet var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan håller hon först inte med:

 – Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, säger hon.

 En timme senare tar hon tillbaka uttalandet.

 – Jag var oförberedd. Ett parti är per definition olika krafter som vill åt olika håll. Allmänna valmansförbundet var med och röstade igenom beslutet, säger hon.

 Men trots att partiet var emot allmän och lika rösträtt vidhåller Arkelsten att det fanns personer i partiet som var drivande i frågan. 

"I fräckaste laget"

 En av dem som upprörs över Sofia Arkelstens uttalanden är författaren Barbro Hedvall som har skrivit boken "Vår rättmätiga plats" om den kvinnliga rösträttsrörelsen. 

 – Det var i fräckaste laget. Det här är ren och skär historieförfalskning, säger hon till Dagens Nyheter och fortsätter:

 – Hela rösträttskampen fanns just för att högern var emot. Utan dem hade det inte varit någon rösträttsrörelse.

 Barbro Hedvall tycker att Sofia Arkelstens uttalanden är genanta och dumma.

 – Det vore bättre att säga att man struntar i det som var för 90 år sedan och i stället röstar på det som finns nu, säger hon.

 Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld menar att de flesta politiker skulle förneka att Moderaterna har gått i bräschen för fri rösträtt.

 – Tvärtom fick de snarast släpas till de ståndpunkter som de senare tog, säger han till Dagens Nyheter.

"Blev fel"

 Till Expressen.se säger Sofia Arkelsten i en skriftlig kommentar att hennes svar tidigare på måndagen var förhastat och att det blev fel.

 – Jag är ledsen för det, säger hon och fortsätter:

 – Moderaternas väg till vad vi är i dag har inte varit spikrak, och i likhet med flera andra partier har vi historiskt gjort ställningstaganden som det i efterhand går att ha synpunkter på, till exempel rösträttsfrågan. Vårt nya idéprogram är kanske det tydligaste exemplet på hur mycket vi har förändrats och förnyats.

FAKTA

Andra politiker som gjort missar


I lördags blev hashtaggen #Stuffmoderaternadid, som driver med Moderaterna, jättepoppis på Twitter. Fenomenet sägs ha uppkommit efter en ändring i Moderaternas partiprogram, där det står att partiet har varit ledande i kampen mot Apartheid. Snart kunde man läsa att statsminister Fredrik Reinfeldt hade gått på månen, att Moderaterna hade skjutit ned ett flygande tefat över Roswell i New Mexico 1947 samt att finansminister Anders Borg hade påbörjat byggandet av Eiffeltornet 1887.

För några veckor sedan ifrågasattes S-ledaren Håkan Juholts påstående om att han hade smugglat tryckeriutrustning för att stödja den polska frihetskampen – och att han skulle ha suttit fängslad i Polen.
Lite efterforskning visade att fackföreningen Solidaritet kunde verka fritt under den aktuella tidsperioden, därför fanns det inget behov av att smuggla in något i landet.
Det finns heller inte några spår av att Juholt gripits enligt krigslagar i Polen i den svenska ambassadens arkiv - trots att praxis är att ambassaden kontaktas när en utlänning grips.

Förra året berättade förra Centerledaren Maud Olofsson att hon redan som 13-åring låg vaken på nätterna i sitt gamla flickrum och oroade sig för ozonskiktet. Det skulle alltså ha varit 1968. Problemet var bara att forskarna slog larm om att freoner kunde bryta ned ozonlagret först sex år senare, 1974. Och det var inte förrän 1985 som debatten om ozonlagret verkligen bröt ut.

Vänsterledaren Lars Ohly påstod att han hade spelat fotboll mot Lennart "Nacka" Skoglund på Rydbo IP 1968, när Rydbo IF mötte Kärrtorp. Vid tidpunkten för matchen var Ohly elva år gammal. Uttalandet dementerades av spelare i Rydbo IF – och Vänsterledaren tvingades backa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.