HÄR STÖTTAS HON. Arkelsten stöttas av Evin Khaffaf, pressekreterare. Enligt uppgift blev Sofia Arkelsten extra rörd av att läsa uppmuntrande kommentarer på Facebook. Foto: Stefan Söderström
HÄR STÖTTAS HON. Arkelsten stöttas av Evin Khaffaf, pressekreterare. Enligt uppgift blev Sofia Arkelsten extra rörd av att läsa uppmuntrande kommentarer på Facebook. Foto: Stefan Söderström

Arkelsten pressades hårt i interna möten

Publicerad
Uppdaterad
I går kväll var det återigen en leende Sofia Arkelsten som inför tv-tittarna försvarade sin politiska heder Aktuellt, Rapport och Nyheterna.
Men tidigare på dagen hade hon pressats hårt i möten på moderaternas partikansli.
På eftermiddagen orkade hon inte mer och fick stöttas av pressekreteraren Evin Khaffaf.
- Hon får fullt stöd från partiet och hon känner ett starkt stöd från Fredrik Reinfeldt och övriga partiledningen, säger moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson.
Tidigt i går morse samlades Sofia Arkelsten med den innersta kretsen i moderaternas högkvarter vid partiets riksdagskansli på Mynttorget i Stockholm.
Partisekreterarens tid i politiken granskades noggrant för att undvika fler skandalrubriker.
- Vi tittar nu på om det är något som skulle kunna misstolkas. Det är fyra års ganska intensivt arbete som vi tittar på nu, sa Sofia Arkelsten själv till TT i ett telegram som publicerades 12.19.

Pressades hårt internt

Några timmar senare började Arkelsten ge fler intervjuer där hon upprepade samma budskap. Att hon inte ångrar resan till Frankrike på Shells bekostnad, som Expressen avslöjade i onsdags.
- Men jag beklagar om det här kan uppfattas på ett felaktigt sätt, sa hon för TT och flera andra medier.
Krisarbetet styrdes av moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson och pressekreterare Evin Khaffaf som dirigerade intervjuerna och stöttade Sofia Arkelsten i de externa kontakterna.
Under eftermiddagen pressades hon också hårt internt. En källa uppger för Expressen uppger att hon, på order från partiledningen, tvingats gå igenom sina almanackor, blogginlägg och riksdagsmotioner.
- Det var närmast en förhörssituation, uppger en källa.
Strax före klockan 16 tog hon en paus och satte sig framför datorn på partihögkvarteret.

Orkade inte - stöttades

Då orkade inte Sofia Arkelsten mer, och fick stöttas av bland annat Evin Khaffaf.
När Arkelsten tog pausen hade medierna också hunnit rapportera om Fredrik Reinfeldts pressmöte på förmiddagen.
Statsministern försvarade Arkelsten, men efter hårda frågor avslöjade en pressad Reinfeldt att han var ovetande om att hon fortfarande - en månad efter att hon tillträtt på posten som partisekreterare - satt kvar i styrelsen för börsnoterade teknikkonsultföretaget Sweco.
I går kväll var kretsen fåordiga i sina kommentarer om timmarna i partihögkvarteret, och Sofia Arkelstens starka känslor.
- Jag tänker inte berätta i medierna hur mitt stöd till Sofia är, säger Evin Khaffaf.
Pär Henriksson:
- Jag har inga kommentarer till det, säger han.
Kommunikationschefen säger att hon får stöd av partiet:
- Sen är det klart att den här typen av processer, den här typen av mediedrev är jobbig för människor, säger Pär Henriksson.
Har ni själva ställt frågor för att kunna gå igenom hennes bakgrund ifall det dyker upp fler frågor från media?
- Hur vi jobbar intern det håller vi för oss själva. Det gör vi alltid. Men vi försöker alltid ge god service till journalister och det är klart att när vi får frågor så försöker vi ge den service vi kan för att se om vi kan hitta mer information, säger Pär Henriksson.
Sofia Arkelsten själv visade inga spår av de hårda trycket och de starka känloyttringarna, när Expressen fick en telefonintervju med henne.
I dag kräver Aftonbladet din avgång över hela förstasidan och i Expressen anklagas du för att vara naiv i dina kontakter med olika bolag. Du beskrivs till och med som "korkad". Hur klarar du av trycket?
- Jag klarar det bra, det är inte Aftonbladet som tillsätter Moderaternas partisekreterare eller berättar om jag ska avgå eller inte.
Hur reagerar du personligen på det som händer?
- Jag hade ju hellre velat prata om politik. Det hade varit roligare. Men så här är det i politiken, det här är något man hanterar.

Rörd av stödet

I natt hävdade källor nära Sofia Arkelsten att en av orsakerna till känsloutbrottet på kontoret i går eftermiddag var kommentarerna på hennes Facebooksida.
- Hon blev så rörd av alla snälla saker som hennes vänner har skrivit, hävdar en källa inom Moderaterna.
Den förklaringen spreds i natt bland medarbetare hos Sofia Arkelsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag